بررسی تنوع ژنتیکی برای کارایی جذب و مصرف نیتروژن در گندم نان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1056437
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

یوسف ارشد

غلامرضا خلیل زاده

ناصر الهیاری

جواد مظفری

عبدالله حسن زاده قورت تپه

میرجمالدین پورپیغمبر

عزیز مجیدی

شهریار صفرپور

معرفت قاسمی

علی علیزاده

حسین عبدالله پور

عباس نبی لو

چکیده

اصلاح و تهیه ارقام گندم باکارایی بالای جذب و مصرف نیتروژن موجب کاهش هزینه های کودهای شیمیایی و اثرات مخرب زیست محیطی آن ها و در نتیجه باعث افزایش سود و عایدی کشاورزان و همچنین سبب جلوگیری ازآلودگی خاک و منابع آب های زیر زمینی در آینده خواهد گردید. بمنظور بررسی تنوع ژنتیکی برای کارآیی جذب و مصرف نیتروژن درگندم نان، در سال اول اجرای طرح ‮‭81‬ نمونه ژنتیکی گندم نان تحت دو شرایط بدون اعمال کود و با اعمال ‮‭200‬ کیلوگرم کود اوره در هکتار در مغان مورد احیا، ارزیابی مقدماتی و خالص سازی قرار گرفتند. درسال دوم ‮‭36‬ نمونه گندم نان منتخب از آزمایش سال اول، در کرج، مغان و ارومیه مجددا در دو تیمار بدون اعمال کود و با اعمال‮‭200‬ کیلوگرم کود نیترات آمونیم در هکتار در دو آزمایش جداگانه بصورت طرح لاتیس ساده در دو تکرار اجرا گردید. در این مطالعه روش ارزیابی و شناسایی ژنوتیپهای گندم با کارآیی بالای جذب و مصرف نیتروژن در کشور بومی سازی شد. درهر سه ایستگاه کرج، ارومیه و مغان تنوع ژنتیکی قابل ملاحظه ای برای میزان جذب و کارآیی مصرف نیتروژن مشاهده گردید. درآزمایش کرج تنوع ژنتیکی برای کارآیی مصرف نیتروژن در مقایسه با کارایی جذب نیتروژن بیشتر بود و بالعکس درآزمایش ارومیه و مغان تنوع ژنتیکی برای کارآیی جذب نیتروژن در مقایسه با کارایی مصرف نیتروژن بیشتر بود. در هر سه ایستگاه کرج، ارومیه و مغان مصرف کود نیتروژن در برخی از صفات سبب افزایش تنوع ژنتیکی و در برخی از صفات موجب کاهش تنوع ژنتیکی گردیده است. درمناطق مورد آزمایش ژنوتیپ های ‮‭19‬ (‮‭1200‬‭-Kc ‬ازایران)، ‮‭23‬ (‮‭987‬‭-Kc ‬از ایران)، ‮‭34‬ (‮‭388‬‭-Kc ‬از ایران) و 6 (رقم شاهدکوهدشت)، از لحاظ کارآیی مصرف نیتروژن و ژنوتیپ های 3 (عظمت لی ازآذربایجان)، ‮‭27‬ (‮‭2682‬‭-Kc ‬ازمریوان) و ‮‭16‬ (‮‭264‬‭-Kc ‬از ایران) از لحاظ کارآیی جذب نیتروژن به سایر ژنوتیپها برتری داشتند. ژنوتیپ های ‮‭19‬ (‮‭1200‬‭-Kc ‬ازایران) ، ‮‭23‬ (‮‭987‬‭-Kc ‬از ایران)، ‮‭34‬ (‮‭388‬‭-Kc ‬از ایران)، 3 (عظمت لی ازآذربایجان)، ‮‭27‬ (‮‭2682‬‭-Kc ‬ازمریوان)، ‮‭16‬ (‮‭264‬‭-Kc ‬از ایران) و 6 (رقم شاهدکوهدشت)، در مناطق مورد آزمایش هم از لحاظ کارآیی جذب نیتروژن و هم از لحاظ کارآیی مصرف نیتروژن به سایر ژنوتیپها برتری داشتند. ژنوتیپهای برگزیده این بررسی مانند نمونه های ژنتیکی ‮‭19‬ (‮‭1200‬‭-Kc ‬ازایران)، ‮‭23‬ (‮‭987‬‭-Kc ‬از ایران)، ‮‭34‬ (‮‭388‬‭-Kc ‬از ایران) از ایران، 3 (عظمت لی ازآذربایجان)، ‮‭27‬ (‮‭2682‬‭-Kc ‬ازمریوان) و ‮‭16‬ (‮‭264‬‭-Kc ‬از ایران) و 6 (رقم شاهدکوهدشت)، می تواند در برنامه ایجاد ارقام جدید با مصرف نیتروژن کمتردر واحد سطح مورد استفاده قرار گیرد. این موضوع می تواند سبب جلوگیری ازآلودگی خاک و منابع آب های زیر زمینی درآینده گردد. واژه های کلیدی: گندم، تنوع ژنتیکی ، نیتروژن، کارایی جذب و مصرف

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.