بررسی اثر چند ترکیب شیمیایی بر افزایش تحمل به سرمای بهاره زردآلو دراستان آذربایجان غربی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1056286
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 309
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

حسن محمودزاده

عبدالرحمن کلیجی

امیرمحمد علیزاده

چکیده

با هدف بررسی اثر 4 نمونه از ترکیبات شیمیایی موجود برکاهش خسارت سرمازدگی گلهای زردآلو بالاخص سرمای دیررس بهاره روی درختان زردآلو رقم عسکرآباد در استان آذربایجان غربی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی در 4 تکرار در باغات زردآلو منطقه سلماس، مهاباد و ایستگاه کهریز انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل مناطق در 3 سطح (سلماس، مهاباد و ایستگاه کهریز (ارومیه)) و نوع مواد مصرفی در 5 سطح شامل شاهد (آب مقطر)، محلول تیوفر، محلول کراپ اید، هورمون جیبرلین و فسنوترن بودند. در هر تکرار شاخه های یک درخت از 4 جهت جغرافیایی به عنوان نمونه های آزمایشی تیمار شدند. محلولپاشی مواد آنتی فریز شامل تیوفر، کراپ اید و فسنوترن بر اساس توصیه و دستورالعمل فنی ارسالی از شرکت های سازنده در نوبت های مشخص انجام شد. پس از تیمار درختان در مراحل مختلف در صورت وجود سرمازدگی طبیعی، شدت خسارت با شمارش درصد گل های آسیب دیده و یا گل های سرمازده محاسبه گردید. اثر مواد مورد استفاده در آزمایش علاوه بر خسارت سرمازدگی، بر زمان باز شدن گل ها، زمان رسیدن میوه نیز تعیین و اندازه گیری شد. عملکرد در واحد سطح نیز تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار ‭MSTAT-C‬و مقایسات میانگین ها با آزمون دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که تیمار جیبرلین 7 روز تاخیر در باز شدن کامل گلها را نسبت به شاهد سبب شده است و تاثیری در کاهش خسارت سرمازدگی نداشته است. محلول تیوفرنسبت به سایر تیمارها باعث عقیمی درصد بیشتری از گلها شده است و این ماده نیز تاثیری در کاهش خسارت سرمازدگی نداشته است. از نظر میزان پرولین تولیدی در جوانه ها تیمار با محلول کراپ اید بیشترین میزان پرولین را تولید کرد و کمترین میزان آن در تیمار فسنوترن مشاهده شده است. بیشترین سرمازدگی در تیمار شاهد مشاهده شده است. میزان سرمازدگی تیمار شاهد با تیمار جیبرلین و تیوفر تفاوتی نداشت، تیمارهای کراپ اید و فسنوترن سرمازدگی کمتری نشان دادند. بین مناطق نیز تفاوت معنی داری از نظر شدت سرمازدگی مشاهده شد به طوریکه بیشترین خسارت در منطقه سلماس در تیمار شاهد و کمترین خسارت درمنطقه ارومیه از تیمار کراپ اید بدست آمد. بیشترین میزان عملکرد در منطقه ارومیه از تیمار کراپ اید بدست آمد و سایر تیمارها و مناطق تفاوت معنی دار نداشتند. کلمات کلیدی: سرمازدگی، تیوفر، کراپ اید، پرولین

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.