بررسی اثرات زمان کشت و تراکم بر عملکرد رویشی و میزان اسانس مرزه ‭Satureja sahendica‬

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1055205
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

فاطمه سفیدکن

بهلول عباس زاده

مهدی میرزا

رحمت الله باصری

کاظم علوی زاده

چکیده

به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر عملکرد و اسانس مرزه سهندی ‭(Satureja sahendica Bornm) ‬آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی البرز، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور در سال ‮‭1391‬ اجرا گردید. آزمایش در قالب اسپیلیت پلات در زمان بر مبنای طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. تاریخ کاشت به عنوان عامل اصلی در دو سطح (پاییز و بهار) و تراکم به عنوان عامل فرعی در 4 سطح (‮‭20‬ا،‮‭40 20‬ا،‮‭60 40‬ا‮‭60‬ و ‮‭80‬ا‮‭80‬ سانتی متر) در نظر گرفته شد. نتایج بدست آمده نشان داد که اثر تاریخ کاشت بر صفات تعداد ساقه فرعی روی ساقه اصلی، تعداد ساقه گل دار، عملکرد سرشاخه گل دار و عملکرد اسانس (‮‭01.0‬‭> P) ‬و بر تعداد پنجه، ارتفاع گیاه، عملکرد سرشاخه تک بوته و درصد اسانس (‮‭05.0‬‭> P) ‬معنی دار بود. اثر تراکم کاشت بر همه صفات مورد بررسی غیر از ارتفاع گیاه معنی دار شد. مقایسه میانگین های تاریخ کشت نشان داد که در همه تراکم ها کشت پاییزه نسبت به کشت بهاره برتری محسوسی داشت. مقایسه میانگین تراکم ها نشان داد که بیشترین تعداد پنجه (‮‭7/67‬ عدد در بوته)، تعداد ساقه گل دار (‮‭6/5‬ عدد در بوته)، عملکرد سرشاخه تک بوته (‮‭22/98‬ گرم در بوته) و درصد اسانس (‮‭2/01‬ درصد) در بیشترین فاصله کاشت (‮‭80‬ا‮‭80‬ سانتی متر) حاصل شد، اما بیشترین تعداد ساقه فرعی (‮‭5/67‬ عدد در بوته)، عملکرد سرشاخه گل دار در هکتار (‮‭1587/5‬ کیلوگرم در هکتار) و عملکرد اسانس (‮‭14/53‬ کیلوگرم در هکتار) در کمترین فاصله کاشت (‮‭20‬ا‮‭20‬) بدست آمد. اثر متقابل تراکم و تاریخ کاشت بر همه صفات به غیر از تعداد پنجه و تعداد ساقه گل دار معنی دار شد. نتایج این بررسی نشان داد که تاریخ کاشت و تراکم بوته مناسب نقش موثری در افزایش عملکرد اسانس دارد و تاریخ کاشت پاییز و تراکم ‮‭20‬ا‮‭20‬ سانتی متر عملکرد قابل قبولی را در زراعت مرزه سهندی در کرج تولید می کند. واژه های کلیدی: مرزه سهندی، تاریخ کاشت، تراکم، عملکرد، اسانس

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.