بررسی سیست انواع داینوفلوژه ها در رسوبات دریایی آب های هرمزگان به منظور تعیین ارتباط آنها با پدیده شکوفایی جلبک های مضر

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1055028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 271
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

هدایت اسدی

گیلان عطاران

مسعود غریب نیا

مریم معزی

رضا دهقانی

سلیم شریفیان

حجت اله فروغی

چکیده

این پروژه بمنظور بررسی وجود کیست انواع داینوفلاژله ها در رسوبات دریایی استان هرمزگان در سه بخش از نواحی ساحلی استان مذکور به اجرا درآمد. در این پژوهش آبهای دریایی استان هرمزگان بطور کلی به بخش شرقی، مرکزی و غربی تقسیم شده و در هر یک از بخش های مذکور3 منطقه(و در مجموع 9 منطقه) بشرح زیر مورد بررسی قرار گرفته است. بخش شرقی شامل راس میدانی، بندرجاسک و بندرتیاب ؛ بخش مرکزی شامل بندر عباس، بندرپل-خمیر و جزیره هنگام ، و بخش غربی شامل بندر لنگه، بندر چارک و بندر مغام . نمونه برداری بطور فصلی بوده و در هر فصل یکبار نمونه برداری صورت گرفته است. منطقه غربی فقط در فصل زمستان و سایر مناطق در چهار فصل نمونه برداری شده اند. در هریک از 9 منطقه فوق در3 ایستگاه نمونه برداری ازرسوب دریا با استفاده از گراپ ون وین ‭(Van veen) ‬انجام شده ، نمونه برداری با استفاده از قایق موتوری در آبهای نزدیک به ساحل، علاوه براین یکبار هم در دریای عمان (درمنطقه شرقی) توسط کشتی در آبهای عمیق تر صورت گرفت است. در مجموع ‮‭135‬ بار نمونه برداری توسط قایق موتوری و ‮‭28‬ مرتبه توسط کشتی صورت گرفت. نمونه ها درون ظروف پلاستیکی نگهداری وجهت جداسازی وشناسایی به آزمایشگاه منتقل شدند. مشاهده کیستها در زیر میکروسکپ و عکسبرداری از آنها صورت گرفت. مقداری از هر نمونه مشاهده شده در زیر میکروسکپ(که محتوی کیستهای مختلف بود) در 3 محیط متفاوت کشت داده شد تا کیستهای موجود در نمونه امکان باز شدن و تکثیر داینوفلاژله های مربوطه را پیدا کنند و قابل شناسایی دقیق گردند. فقط یک مورد از نمونه های کشت داده شده منتج به رشد داینوفلاژله پروتوپریدینیم شد ومابقی منتج به رشد تعدادی از جلبکهای دریایی مانند دیاتومه ها گردید. شناسایی کیستها و دیاتومه های عکسبرداری شده نشان داد که کیستهای داینوفلاژله های موجود در نمونه به ترتیب از راسته های ‭Peridiniales ‬، ‭Gonyaulacales ‬و ‭Gymnodiniales ‬و دیاتومه های موجود عمدتا از جنس ‭Coscinodiscus ‬می باشند. از راسته ‮‭27‬ ، ‭Peridiniales ‬عدد کیست در حد راسته، ‮‭31‬ عدد کیست در حد جنس (‮‭21‬ عدد از جنس ‭Protoperidinium ‬، و ‮‭10‬ عدد از جنس ‭Scrippsiella ) ‬و 1 عدد کیست در حدگونه ( از گونه ‭Ensiculifera carinata ) ‬شناسایی شد. از راسته ‮‭29‬ ، ‭Gonyaulacales ‬عدد کیست در حد راسته، 9 عدد کیست در حد جنس( 7 عدد از جنس ‭Alexandrium ‬و 2 عدد از جنس ‭Gonyaulax ) ‬و 1 عدد کیست در حدگونه ( از گونه ‭Alexandrium affin ) ‬تشخیص داده شد و از راسته 7 ، ‭Gymnodiniales ‬عدد کیست در حد راسته، 2 عدد کیست در حدگونه(از گونه های ‭Cochlodinium polykrikoides ‬و ‭Gymnodinium catenatum Graham ‬هر کدام 1 عدد) شناسایی گردید . گونه های ‭Cochlodinium polykrikoides ‬و ‭Graham Gymnodinium catenatum ‬دو گونه مضر تولید کننده کشند قرمز هستند که گونه ‭G. catenatum ‬عامل مسمومیت فلج کننده ‭(PSP) ‬می باشد واژه های کلیدی: کیست، داینوفلاژله ، رسوبات، دریایی، هرمزگان.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.