بررسی امکان تهیه کیک بدون گلوتن ترکیبی (برنج-ذرت) با استفاده از صمغ ها

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1052436
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 351
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

مهدی کریمی

زهرا شیخ الاسلامی

مهدی قیافه داودی

فریبا نقیپور

بهاره صحرائیان

چکیده

سیلیاک بیماری مزمنی است که در اثر مصرف پروتیین خاصی از منابع غلات مانند گندم، چاودار، جو و یولاف ایجاد می شود و یکی از انواع حساسیت های غذایی محسوب می گردد. حدود یک درصد از جمعیت کل جهان و یک و نیم درصد از جمعیت ایران مبتلا به بیماری سلیاک هستند. از آن جایی که تنها معالجه موثر این بیماران اعمال رژیم بدون گلوتن در تمام عمر می باشد ، تقاضا برای مصرف محصولات بدون گلوتن افزایش یافته است. یکی از راهکارهای جایگزین کردن آرد گندم با آرد غلات فاقد گلوتن در ترکیب فرآورده های آردی نظیر کیک است. در این شرایط باید بافت محصول را با کمک مواد افزودنی جبران نمود. از این رو هدف از این تحقیق بررسی اثر افزودن صمغ گوار و زانتان در چهار سطح صفر، 3/0، 6/0 و 1 درصد در قالب یک طرح کاملا تصادفی بر پایه فاکتوریل بود. خواصی نظیر میزان رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل، مولفه های رنگی پوسته، سفتی بافت در دو بازه زمانی 2 ساعت و یک هفته پس از پخت و خصوصیات حسی کیک روغنی حاوی آرد برنج و ذرت مورد بررسی قرار گرفت. به منظور اندازه گیری میزان تخلخل و مولفه های رنگی پوسته، نرم افزار Image J مورد استفاده قرار گرفت. نتایج به وضوح نشان داد که صمغ زانتان و گوار به خصوص در حالت ترکیبی علاوه بر افزایش میزان رطوبت قادر به افزایش حجم مخصوص، تخلخل و مولفه L* پوسته، بهبود ویژگی های حسی و کاهش سفتی بافت در دو فاصله زمانی 2 ساعت و یک هفته پس از پخت بودند که بهترین نتیجه در نمونه حاوی 3/0 درصد صمغ زانتان و 6/0 درصد صمغ گوار مشاهده گردید. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان گفت که امکان تولید کیک بدون گلوتن حاوی آردهای برنج و ذرت و صمغ های گوار و زانتان جهت عرضه به بازار مصرف مهیا است.کلیدواژه: آرد برنج و ذرت، بدون گلوتن، کیک روغنی، زانتان، گوار

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.