بررسی اثربخشی کود زیستی ویژه گندم (فلاویت) برعملکرد گندم در استانهای مختلف کشور

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1052412
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 947
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

هادی اسدی رحمانی

مهدیه شمشیری پور

نرجس خاتون کازرانی

اشرف اسمعیلی زاد

ندا علیزاده

ویدا همتی

خدیجه اربابی

اکرم اوتادی

چکیده

کودهای زیستی حاوی باکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه از جمله رایج ترین کودهای زیستی می باشند که در جهان و در سالهای اخیر ایران مورد استفاده کشاورزان قرار گرفته است. اصولا باکتری های موجود در این کودها بایستی شامل گروهی از باکتری های ریزوسفری مفید باشند که از قدرت کلنی زاسیون خوبی برخوردار بوده و قادر باشند تا در طول فصل رشد با استفاده از مکانیسم های مختلف، در یک یا چند مرحله، شاخص های مختلف رشد را بهبود بخشیده و نهایتا منجر به افزایش عملکرد کمی و کیفی محصول شوند. افزایش درصد جوانه زنی، افزایش سطح سبز مزرعه، استقرار بهتر گیاهچه، بهبود جذب عناصر غذایی، تعدیل اثرات نامطلوب انواع تنش های زنده و غیرزنده، تغییر زمان گلدهی، بهبود بسیاری از شاخص های رشد مانند ارتفاع گیاه، سطح برگ، حفظ سلامت گیاه در مقابل بیمارگرهای ریشه و بالاخره افزایش عملکرد، از مهمترین نتایج ذکر شده در خصوص استفاده از این باکتریها در آزمایش های متعدد انجام شده می باشد. آزمایشات انجام شده در موسسه تحقیقات خاک و آب در ده ساله اخیر نشان داده است که باکتریهای جدا شده از خاکهای تحت کشت گندم در ایران توان تاثیر مثبت بر رشد گندم را دارا بوده و می توانند سبب افزایش عملکرد شوند. نتیجه این تحقیقات که بصورت دانش فنی نیز در کشور به ثبت رسیده است در قالب کود زیستی ویژه گندم با نام "فلاویت" در موسسه تحقیقات خاک و آب فرموله گردید. کود زیستی فلاویت در قالب آزمایشات تحقیقی- ترویجی در 26 استان کشور در بیش از 45 هکتار از اراضی گندم مورد استفاده قرار گرفت. در آزمایشاتی که در هر نقطه به منظور ارزیابی اثربخشی فلاویت انجام گردید دو نوع فرمولاسیون فلاویت A و B در یک زمین 5/1 هکتاری در مقایسه با تیمار شاهد مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده از 30 نقطه آزمایشی، تلقیح گیاهان در 29 نقطه (97 درصد نقاط) سبب افزایش عملکرد گردید. از 29 نقطه آزمایشی کاربرد فلاویت با فرمولاسیون A در 10 نقطه (33 درصد نقاط) برترین تیمار و با فرمولاسیون B در 19 نقطه (63 درصد نقاط) برترین تیمار بود. میانگین عملکرد کاربرد فلاویت A در 30 نقطه آزمایشی معادل 5000 کیلوگرم در هکتار و میانگین عملکرد فلاویت B معادل 5188 کیلوگرم در هکتار بود که در مقایسه با عملکرد تیمار شاهد (4666 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب سبب افزایش عملکردی معادل 334 کیلوگرم (15/7 درصد) و 522 کیلوگرم (2/11 درصد) شدند.در نهایت جمع بندی نتایج آزمایشات نشان داد کاربرد کود زیستی فلاویت (فرمولاسیون B) به میزان دو لیتر در هکتار می تواند سبب افزایش عملکرد گندم تا بیش از 11 درصد شود

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.