ارزیابی فنی و اقتصادی پوشش های ژیوسنتتیک اجرا شده در کانال ها و مخازن آب (استان های اردبیل، البرز، اصفهان، خوزستان، سمنان، قزوین، کرمان و همدان)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1051708
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 207
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

رضا بهراملو

محمد موحدان

کرامت اخوان

علیرضا مامن پوش

نادر سلامتی

سید حسن موسوی فضل

مجید کرامتی طرقی

حمید ریاحی

فریبرز عباسی

حسن رحیمی

چکیده

با توجه به جدید بودن کاربرد مصالح ژیوسنتتیک در سازه های مختلف به خصوص شبکه های آبیاری و زهکشی، ضروری است که کاربرد آن مورد ارزیابی قرار گرفته، نقاط قوت و ضعف آن مشخص گردد. در این پژوهش، پوشش های ژیوممبران به کار رفته در استخرهای ذخیره آب و کانال های آبیاری در هشت استان شامل: استان های اردبیل، البرز، اصفهان، خوزستان، سمنان، قزوین، کرمان و همدان، مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور در استان های مورد نظر تعداد 37 مورد استخر ذخیره و هفت مورد کانال انتقال آب انتخاب شد. میزان تلفات کل آب در استخرها به روش حوضچه ای و در کانال ها به روش ورودی- خروجی و در سه مرحله تعیین گردید. برای تعیین تلفات نشت، مقادیر تبخیر اندازه گیری شده از مقادیر تلفات کل کسر شد. تلفات تبخیر با استفاده از نصب تشتک تبخیر کلاس A در لبه استخرها و کانال ها در دوره ارزیابی، اندازه-گیری شد. بر اساس نتایج، مقدار تلفات نشت در استخرهای مورد ارزیابی بین 00027/0 مترمکعب در مترمربع در روز (در استان خوزستان) تا 041/0 (در استان البرز) و به طور متوسط 0125/0 (140 برابر کمتر از پوشش بتنی) تعیین شد. مقدار تلفات نشت در کانال های مورد ارزیابی بین 05/0 تا 24/0 و به طور متوسط 15/0 مترمکعب در مترمربع در روز (5/11 برابر کمتر از پوشش بتنی) بود. بر اساس آنالیز قیمت و مطابق با فهرست بهای آبیاری و زهکشی سال 1395، هزینه اجرای پوشش ژیوممبران برای ذخیره 1500 مترمکعب آب حدود 22 میلیون تومان بود. این هزینه معادل یک چهارم هزینه پوشش سنگ و ملات و یک سوم پوشش بتنی برای ذخیره همان حجم آب است. همچنین نتایج نشان داد که زمان اجرای پوشش ژیوممبران چهار برابر کمتر از دونوع پوشش دیگر است.کلمات کلیدی: ارزیابی، پوشش ژیوممبران، ژیوسنتتیک، کانال آبیاری، کنترل نشت، مخازن آب

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.