بهینه سازی خصوصیات ریولوژیکی، بافتی و حسی پنیر سفید ایرانی فراپالایش (UF) با استفاده از برخی هیدروکلوییدها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1049605
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 442
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

شهین زمردی

الهام آذر پژوه

هما بهمدی

چکیده

وجود پروتیین های آب پنیر در پنیر سفید فراپالایشی موجب معایبی هم در خصوصیات بافتی و هم خصوصیات حسی این نوع پنیر می گردد. یکی از راهکارهای بهبود خصوصیات بافتی آن استفاده از هیدروکلوییدها است. در این بررسی هدف بهینه سازی خصوصیات ریولوژیکی، بافتی و حسی پنیر سفید ایرانی فراپالایش (UF) با استفاده از صمغ های کتیرا و زانتان و موسیلاژ دانه ریحان و بزرک به روش سطح پاسخ می باشد. تیمارها عبارت از مقدار صمغ کتیرا و زانتان هر کدام در محدوده 0/1-0 درصد و موسیلاژ ریحان و بزرک هر کدام در محدوده 0/2-0 درصد بود. نتایج نشان داد که رطوبت با افزایش صمغ زانتان افزایش اما با افزایش موسیلاژ دانه ریحان کاهش یافت. pH نیز با افزایش موسیلاژ دانه ریحان، افزایش پیدا کرد. از بین تیمارها، تعداد 9 تیمار که از نظر خواص حسی توسط گروه اریابان ترجیح داده شد، انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل، G/ و G// با افزایش فرکانس در تمامی نمونه ها افزایش یافت که G/ در هر فرکانسی بیشتر از G// بود. میزان G/ و G//، سفتی و پیوستگی در تیمار حاوی 0/05 درصد صمغ کتیرا و صمغ زانتان و 0/1 درصد موسیلاژ دانه ریحان و تیمار دارای 0/05 درصد صمغ زانتان 0/1 درصد موسیلاژ دانه ریحان و موسیلاژ دانه بزرک با کمی اختلاف بیشترین و در تیمار حاوی 0/1 درصد صمغ زانتان و 0/2 درصد موسیلاژ دانه بزرک و تیمار دارای 0/1 درصد کتیرا کمترین مقدار را به خود اختصاص دادند. با افزایش موسیلاژ ریحان سفتی بافت، پیوستگی، حالت صمغی و قابلیت جویدن نمونه ها در مقایسه با نمونه شاهد بطور معنی داری افزایش یافت (p< 0.01). با توجه به نتایج حاصل از این بررسی، استفاده از 0/05 درصد صمغ کتیرا و زانتان و 0/1 درصد موسیلاژ دانه بزرک در تهیه پنیر فراپالایش پیشنهاد می گردد.کلمات کلیدی: پنیر سفید فراپالایشی، کتیرا، زانتان، موسیلاژ دانه ریحان و موسیلاژ تخم بزرک

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.