ارزیابی رابطه بین تراکم جمعیت سن گندم و درصد سن ز دگی در موقعیت مزارع کشاورزان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: R-1049578
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 297
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

جعفر محقق نیشابوری

شهلا باقری

مریم فروزان

میررضا جمشیدی

علیرضا حق شناس

علی اکبر حسنی

آسیه ابوالحسنی

علیرضا محمدی

ام کلثوم عبیدی

مجید نورافکن بالدرلو

چکیده

رابطه بین انبوهی جمعیت سن معمولی گندم، Eurygaster integriceps، و درصد سن ز دگی دانه ها ، معیاری را برای تعیین تراز زیان اقتصادی (EIL) مشخص می کند. هدف این پروژه بررسی این ارتباط در شرایط طبیعی زارعین بود. بدین منظور در استان های لرستان، کرمانشاه، آذربایجان غربی هر یک سه مزرعه، در نظر گرفته شد. در ورامین (استان تهران) هم یک مزرعه مورد مطالعه بود. در هر مزرعه 1000 متر مربع انتخاب و به دو بخش پانصد مترمربعی تقسیم شد. هر بخش پانصد مترمربعی به نوبه خود به 25 قسمت (کرت) مساوی – هر کرت بیست متر مربع - تقسیم شد. نمونه برداری از انبوهی سن در ماه آخر رشد گندم صورت پذیرفت. سپس نز دیک برداشت محصول با نمونه گیری از سنبله ها درصد سن ز دگی دانه ها تعیین شد. از رابطه همبستگی (correlation) و رگرسیون میان میانگین انبوهی جمعیت سن و درصد سن ز دگی در چندین منطقه و مزرعه، ارزیابی بین این دو متغییر در مقیاس عملیاتی زارعین آزموده شد. برازش مدل ها نیز به وسیله نرم افزار TableCurve 2D صورت گرفت. برای ارقام دیم سرداری و آذر 2 در روش های کادراندازی و تورزنی، مدل های نمایی برازش بهتری برای این ارتباط نشان دادند. رقم آبی بک کراس روشن هم در کادر و هم در تور با مدل های سیگموییدی برازش مناسبتری داشت. میانگین انبوهی جمعیت پوره ها و حشرات کامل نسل بهاره سن گندم که بتواند خسارت دو درصد به دانه های گندم وارد کند در ارقام سرداری و آذر 2 به ترتیب برای کادر 3/25 و 2/84 عدد در متر مربع و برای تور 4/3 و 2/82 عدد در پنج عدد تور یکطرفه برآورد شد. بر این اساس تراز زیان اقتصادی برای انبوهی جمعیت سن گندم مورد بحث قرار گرفت.واژگان کلیدی: برآورد خسارت، مدل های خسارت-انبوهی، سن معمولی گندم Eurygaster integriceps

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.