مطالعه عوامل ریسک و فاکتورهای موثر بر محاسبه حق بیمه در بیمه های اتومبیل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: پژوهشکده بیمه
  • کد COI اختصاصی: R-1047636
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1534
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

محمد ابراهیم امین

ریاست کل بیمه مرکزی ج.ا.ا. و اعضای هیات عامل

آزاده بهادر

غدیر مهدوی

علیرضا دقیقی اصلی

علی اصغر عنایت

خداکرم اخوان

احمدرضا انصاری

چکیده

< p dir="RTL"> مرگ و میرهای ناشی از حوادث رانندگی در جهان جز مهمترین دغدغه های سیاستگذاران می باشند و اقدامات کاهش دهنده این مرگ و میرها رو به گسترش است. در این میان ایران با وجود وضع قوانین ومقررات مختلف جهت بهبود وضعیت رانندگی، همچنان در صدر کشورهای پرتصادف با سرانه کشته و مصدوم بالا قرار دارد.< /p> < p dir="RTL"> استاندارد نبودن راه ها، عیوب وسایل نقلیه، نادیده گرفتن مقررات و به ویژه خطاهای انسانی در رانندگی، نقش به سزایی در افزایش آمار تصادفات دارند. باتوجه به تجارب جهانی، صنعت بیمه با دریافت حق بیمه متناسب با ریسک رانندگان می تواند نقش مهمی در اجرای مقررات راهنمایی و رانندگی و جلوگیری از بروز تخلفات و در نتیجه کاهش تصادفات رانندگی داشته باشد؛ نقشی که به نظر می رسد در ایران  به اندازه کافی به آن توجه نشده است< span dir="LTR"> .< /span> < /p> < p dir="RTL"> این پژوهش با نگاهی به تجارب جهانی و مبانی نظری، عوامل و مولفه های موثر در نرخ گذاری بیمه های اتومبیل را در سه گروه مهم ویژگی های فردی راننده، ویژگی های خودرو و کاربری خودرو، شناسایی و طبقه بندی نموده است. با مطالعه نحوه نرخ گذاری در کشور، در می یابیم در ایران عمدتا ویژگی های خودرو و کاربری آن< span dir="LTR"> –< /span>  آن هم به صورت ناقص- در نرخ گذاری مدنظر قرار می گیرند و عملا ویژگی های بسیار مهم فردی راننده در نظر گرفته نمی شود. در حال حاضر عوامل موثر در تعیین حق بیمه شخص ثالث اتومبیل در ایران میزان تعهدات (جانی، مالی و حوادث راننده)، مدت بیمه، کاربری خودرو، تخفیفات و جرایم، تعداد سیلندر در خودروهای سواری و موتور سیکلت ها، ظرفیت حمل مسافر در خودروهای مسافربری و ظرفیت حمل بار در خودروهای بارکش می باشد. این نحوه نرخ گذاری موجب گردیده است که افراد کم ریسک حق بیمه بیشتری در مقایسه با حق بیمه عادلانه متناسب با ریسک خود پرداخته و از سوی دیگر افراد پرریسک، حق بیمه کمتری در مقایسه با حق بیمه عادلانه متناسب با ریسک خود بپردازند. لذا نرخ گذاری در کشور، عادلانه و منصفانه نبوده و بسیاری از افراد که از خودرو کمتر استفاده می نمایند و کمتر در معرض ریسک هستند و همچنین افرادی که با رعایت احتیاط در رانندگی، ریسک بسیار پایینی دارند، هزینه های ناشی از رانندگی غیرمحتاطانه و عدم رعایت قوانین توسط رانندگان پرریسک را می پردازند.< /p> < p dir="RTL"> بازنگری در ضوابط نرخ گذاری و لحاظ نمودن تمامی مولفه های موثر بر ریسک و ارایه نرخ های عادلانه متناسب با سطح ریسک افراد، که منجر به کنترل ریسک و کاهش رفتارهای نابهنجار رانندگان پرخطر گردد، می تواند نقش برجسته ای در کاهش ضریب خسارت این رشته بیمه ای داشته باشد.< /p>

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.