مدل های تبدیلی رادیونوکلوئیدهای پلوتونیوم برای برآورد میزان جابجایی خاک

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه مدیریت اراضی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_LMJ-7-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 394
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مراد میرزایی

دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران

رایحه میرخانی

کارشناس ارشد پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، تهران، ایران.

ابراهیم مقیسه

استادیار پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای

محمد حسن روزیطلب

عضو هیات علمی بازنشسته سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

تخمین­های کمی و قابل اعتماد از فرآیندهای تخریب خاک برای بهینه کردن و همین­طور موثر بودن عملیات مدیریت اراضی و پایداری سامانه­های کشاورزی امری ضروری است. در سال­های اخیر ایزوتوپ­های پلوتونیوم-240+239 (Pu240+239) به عنوان ردیاب جدید در تحقیقات فرسایش خاک و رسوب پیشنهاد شده است. ایزوتوپ­های Pu240+239 مزایایی از جمله نیمه عمر بالا، قابل دسترس بودن در محیط، دقت مناسب روش­های اندازه­گیری و یکنواخت بودن مقدار آن­ها در نقاط مرجع را نسبت به دیگر ایزوتوپ­های موجود دارا می­باشد. برای تبدیل مقدار ایزوتوپ­های پلوتونیوم-240+239 (Pu240+239)  به میزان جابجایی خاک، مدل­های تبدیلی مناسب مورد نیاز می­باشد. تاکنون تحقیقات اندکی در مورد کاربرد ایزوتوپ­های پلوتونیوم در فرسایش خاک صورت گرفته است و از این رو تنها تعداد محدودی مدل برای محاسبه فرسایش خاک با استفاده از پلوتونیوم پیشنهاد شده است که هر کدام از این مدل­ها با محدودیت­هایی همراه هستند. این مقاله با هدف بررسی مزایا و محدودیت­های مدل­های موجود جهت تبدیل فعالیت ایزوتوپ­های پلوتونیوم-240+239 (Pu240+239)  به میزان جابجایی خاک و تعیین مدل مناسب در این زمینه تهیه گردید. با توجه به مزایایی از قبیل مستقل بودن از نوع کاربری اراضی، تعیین دقیق شکل پروفیل خاک اندازه­گیری شده، شبیه­سازی رفتار دقیق رادیونوکلوئید­های ریزشی تحت شرایط مختلف و قابل دسترس و قابل ویرایش بودن کد مدل MODERN در مقایسه با سایر مدل­های موجود، این مدل به عنوان مدل مناسب جهت تخمین میزان فرسایش و رسوبگذاری با استفاده از این نوع از رادیونوکلوئیدها توصیه می­گردد.

کلیدواژه ها

تخریب اراضی, رادیوایزوتوپ ها, فرسایش خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.