لرزه خیزی، لرزه زمین ساخت و خطر لرزه ای گسل های فعال سمنان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین کنگره بین المللی علوم و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: GERMANCONF03_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر ناصری

دانشجوی کارشناسی ارشد تکتونیک، دانشکده علوم زمین، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران

سیدناصر هاشمی

استادیار، دانشکده علوم زمین، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران

محسن خادمی

استادیار، دانشکده علوم زمین، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران

چکیده

در این مطالعه لرزه خیزی، لرزه زمین ساخت و خطر لرزه ای گسلهای فعال واقع در شهر سمنان (شامل: گسل های آستانه، میلا، چشمه علی، ترود، عطاری و ...) و اثر لرزهای این گسلها بر شهر سمنان مورد بررسی قرارگرفته است. به این منظور از داده های مرتبط با گسلش منطقه که در نقشه های معتبر منتشرشده است و همچنین داده های لرزه ای برگرفته از کاتالوگهای معتبر داخلی و بینالمللی استفاده شده است. در این تحقیق، با استفاده از روابط تجربی ارائه شده توسط محققان پیشین، بزرگی بیشینه مورد انتظار برای گسلهای مورد مطالعه برآورد شد و پساز آن تصاویر ماهواره ای با استفاده از روشهای دورسنجی و تکنیک های پردازش تصویر و... نقشه زمین ساخت فعال منطقه تهیه شد و سپس به روش تعیینی، نقشه خطر لرزهای منطقه تهیه گردید. همچنین با استفاده از داده های لرزه ای منطقه مورد مطالعه (داده های تاریخی و دستگاهی) و به کمک رابطه لرزه خیزی گوتنبرگ – ریشتر احتمال خطر لرزه ای در این منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس مطالعه صورت گرفته میتوان چنین گفت که بیشترین خطر لرزهای مورد انتظار برای شهر سمنان، از فعالیت گسل های شمالی حاصل میشود که میتواند بسیار جدی محسوب شود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد ضرورت دارد مراکز مهم جمعیتی کشور و از جمله شهر سمنان به جهت واقع شدن در حریم گسلهای فعال و خطرات ناشی از این گسل ها، مورد مطالعه دقیقتر قرار گیرند.

کلیدواژه ها

لرزه زمین ساخت-لرزه خیزی –گسل آستانه-گسل عطاری-گسل-سمنان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.