بررسی عناصر مشترک موسیقی ایرانی و نگارگری مکتب صفوی (مطالعه موردی : نگاره بارگاه کیومرث اثر سلطان محمد )
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: همایش ملی جلوه های هنر ایرانی اسلامی در فرهنگ،علوم و اسناد
- کد COI اختصاصی: JELVEH01_278
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 852
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر، واحد رامسر ، دانشگاه آزاد اسلامی ، رامسر ، ایران
عضو هیئت علمی گروه هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن
عضو هیئت علمی گروه هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد رامسر
چکیده
هنر ایرانی به سبب داشتن بن مایه های معنوی و حکمی از اهمیت بسزایی برخوردار است. هنرمند با بهره گیری از ابزارهای طبیعی و پرداخت آن ، به بازنمایی جهانی مثالی می پردازد. . چرا که او ، زیبایی و در نهایت حضور خداوند را در طبیعت مشاهده می کند .این نوع نگاه را در شاخه های مختلف هنر ایرانی می توان دید . با توجه به وجوه افتراق شاخه های هنری از حیث صوری و کارکردی به ویژه موسیقی و نگارگری ، واکاوی اشتراکات شان کمتر مورد توجه قرار گرفته است لذا این پرسش ضروری به نظر می رسد که چه عناصر مشترکی بین موسیقی و نگارگری وجود دارد موسیقی ایرانی )به معنای ساختار کلی( و نگارگری مکتب دوم تبریز به ویژه نگاره بارگاه کیومرث اثر سلطان محمد که یکی از برجسته ترین نگارگران مکتب صفوی تبریز است . نگاره بارگاه کیومرث با مضمونی حماسی از مجموعه نگاره های شاهنامه شاه تهماسبی است که دراین مقاله مورد بررسی قرار گرفته است . روش پژوهش توصیفی تحلیلی ، جمع آوری مطالب به شیوه کتابخانه ای ، از طریق فیش برداری و تصویر خوانی و در تجزیه و تحلیل داده ها از روش کیفی استفاده شده است .در پایان مشخص گردید که ، دو هنر مورد نظر ، دارای وجوه مشترکی در نوع بکارگیری عناصری مانند بافت ، تزئین ، مرکزگرایی و ... بوده و معانی و مفاهیمی چون جهان مثال و خیال را با ابزار بیانی متفاوت بیان می کنند .کلیدواژه ها
موسیقی ایرانی ، نگارگری ایرانی ، مکتب دوم تبریز، سلطان محمد، بارگاه کیومرثاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.