بررسی شخصیت های داستان بلند هستی در امتداد رویدادها و روایت داستان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه زبان و ادبیات ایران
  • کد COI اختصاصی: MTCONF06_261
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 435
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر جابری اردکانی

عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خلیج فارس

سکینه شریفی

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خلیج فارس.

چکیده

هستی اثری است که در دو زمینه ادب پایداری و ادبیات کودک و نوجوان دارای ارزش و اعتبار است و در آن به شکلی آمیخته با طنز، آنگونه که برای نوجوانان جذاب باشد، مشکلات جامعه ی جنگزده و کودکان جنگ نشان داده شده است. نویسنده هم فضای جنگ و روحیات رزمندگان را در نظر داشته هم تاثیرات جنگ را بر زندگی و روح و روان یک خانواده جنگزده. در این پژوهش که به روش تحلیلی -توصیفی صورت گرفته، سوال این است که نویسنده کدام شخصیتها را خلق کرده و آیا در پروردن آنها موفق بوده است؛ شخصیتهای اثر در طول داستان چه تغییراتی میکنند این مطالعه نشان میدهد که مولف، هستی را به عنوان شخصیت اصلی و راوی قرار داده است و سعی کرده است سرکشی و در عین حال عالیق یک دختر نوجوان و در حال تغییر را نمایش دهد؛ این انتخاب و وقوع حوادثی که با جنگ مقارن میشود، کشش خوبی در داستان ایجاد میکند و هستی از نوعی شخصیت سرخورده و افسرده به شخصیتی خودباور و شجاع تغییر میکند. بر این اساس میتوان هستی را اثری در حمایت از زنان دانست؛ زیرا در خالل روایت، محدودیتهای هستی به عنوان یک دختر و تقابل او با پدرش -چالش نوجوانی- نشان داده میشود و در عین حال سمت و وسوی حوادث به گونه ای است که علایق هستی به نفع او و خانوادهاش تمام میشود؛ یعنی نویسنده با پروراندن شخصیت دختری در تقابل با برخی از محدودیتهای دختران، در نهایت اثرات مثبتی میگذارد و حتی علایق نامقبولش - از دید پدرش و نگاه جامعه مردسالار- در کوران جنگ تاثیر مثبت میگذارد. اما سوای شخصیت هستی، دیگر شخصیتهای این اثر چندان پرورش عمیقی ندارند و بر اساس تعداد محدود شخصیتها، میتوان هستی را یک داستان بلند دانست.

کلیدواژه ها

رمان نوجوان، داستان بلند، ادبیات پایداری، هستی، فرهاد حسن زاده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.