چالش های سیاستی برخی اصطکاکات ساختاری و مالی در صنعت بانکداری
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی مدیریت امور مالی، تجارت، بانک، اقتصاد و حسابداری
- کد COI اختصاصی: MFTCONF03_025
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 633
نویسندگان
استادیار دانشکده اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبایی،
دانشجوی دکتری علوم اقتصادی، دانشکده اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبایی
چکیده
این مطالعه در صدد واکاوی نظری تعاملات قدرت بازاری بانک های رقیب ناهمگن، اثرات برونزایی ریسک سرایت، هزینه جابجایی وجوه، عوامل اعتماد ساز سپرده گذاران به بانک ها، و انتظارات هربانک از وضعیت اتی اقتصاد منعکس شده در سبد دارایی ان در شکل گیری مازاد بازده انتظاری تعادلی، سطح تلاش نظارتی تعادلی، وسهم بازاری تعادلی هر بانک در بازار سپرده و نیز دلالت های سیاستی متضمن به لحاظ اهداف تخصیصی و تثبیتی می باشد. در این راستا با بکار گیری یک ساختار ساده متضمن تعادل جزیی مبتنی بر انتظارات عقلایی نشان داده می شود که چگونه در نتیجه این تعاملات انواع تعادل ها می توانند پدید ایند. بطور اخص مشخص خواهیم نمود کهتحت چه شرایطی تعادل هایی از نوع: تبانی باورپذیر ، جنگ قیمتی محدود و تمام عیار ، رقابت شتاب امیز در نرخ های سپرده ، هجوم به یک بانک ، و بحران جهازی در پی حمله سراسیمه وار سپرده گذاران به بانک ها بواسطه تعامل ویژگی های ساختاری و عوامل سیاستی (پولی، مالی، کلان احتیاطی یا مقرراتی) می توانند تحقق یابند. نمایان خواهیم ساخت که بسته به وضعیت نسبی کشش هزینه جابجایی وجوه نرخ سپرده و ان کشش برای بازده ناخالص انتظاری سپرده گذاران از بانک های رقیب، اصابت یک تکانه نامساعد ویژه به نکول انتظاری سپرده گذاران تنها برای یکی از بانک های صنعت در صورت هر گونه عدم مداخله سیاست گذار می تواند سبب پدید امدن تعادل متضمن رقابت شتاب امیز در نرخ های سپرده بر علیه سپرده گذاران در شبکه بانکی و در نتیجه امکان از دست رفتن کارایی تخصیصی و تثبیتی گردد. همچنین وضعیت مشابهی در صورت اصابت یک تکانه نامساعد سیستماتیک به صنعت می تواند شکل گیرد.کلیدواژه ها
قدرت بازاری، ریسک سرایت، تعادل رقابت شتاب آمیز، ثبات سیستم بانکی، مکملی استراتژیکمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.