مدل سازی تغییرات دما و بارش ناشی از تغییر اقلیم در حوزه آبخیز نیرچای اردبیل

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دهمین همایش سراسری محیط زیست انرژی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: ECONF10_115
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 699
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نصیری خیاوی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

رسول ایمانی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، کاشان

رئوف مصطفی زاده

استادیار گروه منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

تغییر اقلیم یعنی هر تغییر مشخص در الگوهای مورد انتظار برای وضعیت میانگین آب و هوایی، که در طولانی مدت در یک منطقه خاص یا برای کل اقلیم جهانی، رخ بدهد. هدف اصلی پژوهش حاضر مدل سازی تغییر اقلیم در ایستگاه باران سنجی نیز است. از این رو، عوامل اقلیمی با استفاده از مدل LARS-WG تحت سناریوهای اقلیمی A1B,A2,B1 برای دوره آماری 30 سال آینده 1396 تا 1425 پیش بینی شد. براساس نتایج، روند تغییرات بارش در ماه های مختلف نسبت به دوره مشاهداتی متفاوت بوده است. به طوری که در برخی از ماه ها افزایش بارش و در برخی دیگر کاهش بارش مشاهده می گردد. به صورت کلی در دوره آماری 1396-1425، تحت سناریوی A1B، 2 درصد افزایش بارش در سناریوی 1,A2 درصد افزایش بارش و در سناریوی B1، در حدود 1 درصد افزایش بارش اتفاق افتاده است. از طرفی دمای متوسط دوره آینده نسبت به دوره مشاهداتی در سه سناریوی B1,A2,A1B به ترتیب 4، 3 و 4 درصد افزایش می یابد. به طور کلی می توان گفت که این افزایش بارش ممکن است در بارش های حدی ظاهر شود و نیز کاهش دما در مجموع باعث افزایش تبخیر و کاهش ورودی و سد یامپی خواهد شد. در این زمینه یکی از راه کارهای مدیریتی، شناخت تغییرات پارامترهای اقلیمی در گذشته و پیش بینی چگونگی این تغییرات در آینده است.

کلیدواژه ها

مدل سازی تغییر اقلیم، سناریوهای اقلیمی، تغییرات بارش و دما، مدل LARS-WG

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.