بررسی فراوانی آلودگی به انگل پرژوالسکیانا (.Przhevalskiana spp) در بزهای کشتار شده شهرستان جیرفت

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 32، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-32-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 447
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر پیرعلی

استاد، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد- ایران

معصومه اسکندری

۲- دانش آموخته کارشناسی ارشد انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

حسین عباسی دهکردی

دانش آموخته دکتری دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

حمید رضا عزیزی

دانشیار، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد- ایران

چکیده

بیماری هیپودرموز یک بیماری انگلی در گوسفند و بز می باشد که ناشی از مگس های جنس پرژوالسکیانا از خانواده اوستریده (Oestridae) است. پوست حیوانات اگرچه به ظاهر ارزش ناچیزی از کل وزن یک حیوان را شامل می شود ولی تبدیل آن به یک فرآورده چرمی با ارزش بالا، اهمیت ویژه ای به آن می بخشد. زیان های مهم این انگل سوراخ کردن و تخریب بافت پوست بوده که یکی از معضلات صنایع چرم سازی است، و خسارات مالی فراوانی را سالانه به این صنعت واد می کند. این بررسی در کشتارگاه جنوب کرمان (جیرفت) جهت تعیین میزان آلودگی به بزهای کشتار شده به لارو مگسPrzhevalskiana spp.i صورت پذیرفت. بدین منظور سطح خارجی لاشه و سطح داخلی پوست بز های کشتار شده مورد بازرسی قرار گرفت. در این بررسی مجموعا 2400 راس در طی چهار فصل سال ( هر فصل 600 راس) معاینه شد. مجموعا 201 راس (37/8 درصد) آلوده بودند که 44 راس (83/1 درصد) شامل جنس نر و 157راس (54/6 درصد) شامل جنس ماده بود. این اختلاف در میزان آلودگی در بررسی های آماری معنی دار نبود. اما آلودگی در فصل زمستان نسبت به فصول دیگر، معنی دار (05/0 > p) بوده و عدد P برابر 04/0 می باشد.

کلیدواژه ها

بز, پرژوالسکیانا, هیپودرما, هیپودرموز, کشتارگاه جیرفت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.