تاثیر انعطاف پذیری منابع انسانی بر عملکرد سازمانی با تبیین نقش میانجی دوسوتوانی سازمانی (مطالعه ای در شرکت بیمه پارسیان)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی پژوهش در حسابداری و مدیریت
- کد COI اختصاصی: MANAGECONF04_141
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 884
نویسندگان
کارشناسی ارشد مدیریت دولتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد، ایران،
استادیار و عضو هیئت علمی گروه مدیریت دولتی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران
چکیده
هدف از انجام این تحقیق تعیین تاثیر انعطاف پذیری منابع انسانی بر عملکرد سازمانی با تبیین نقش میانجی دوسوتوانی سازمانی در شرکت بیمه پارسیان میباشد. این تحقیق از نوع توصیفی - همبستگی بوده و با استفاده از روش پیمایشی انجام گرفته است. مدیران شرکت بیمه پارسیان در سراسر کشور جامعه آماری این تحقیق را تشکیل داده اند. ابزار اصلی این تحقیق پرسشنامهای است که روایی آن با کسب نظرات اساتید و صاحبنظران در حوزه مدیریت و پایایی آن نیز از طریق آزمون مقدماتی بررسی و مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و Lisrel استفاده شد. با استفاده از مدل معادلات ساختاری به بررسی فرضیات تحقیق پرداخته شد و مشخص گردید، انعطاف پذیری رفتاری، انعطاف پذیری مهارتی، انعطاف پذیری وظیفهای و دوسوتوانی سازمانی با ضرایب مسیر به ترتیب 0/37، 0/42، 0/38 و 0/48 بر عملکرد سازمان تاثیر مثبت و معناداری دارند. انعطاف پذیری رفتاری، انعطاف پذیری مهارتی و انعطاف پذیری وظیفه ای نیز با ضرایب مسیر به ترتیب 0/34، 0/54 و 0/41 بر دوسوتوانی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری داشتهاند. نتایج آزمون سوبل نیز حاکی نقش میانجی دوسوتوانی سازمانی در رابطه بین متغیرهای انعطاف پذیری رفتاری، انعطاف پذیری مهارتی و انعطاف پذیری وظیفه ای و عملکرد سازمانی است.کلیدواژه ها
انعطاف پذیری منابع انسانی، عملکرد سازمانی، دوسوتوانی سازمانی، شرکت بیمه پارسیان، مدل معادلات ساختاری.مقالات مرتبط جدید
- عوامل تاثیرگذار بر خرید ناگهانی و راهکارهای افزایش آن در خرده فروشی
- نقش رسانه های اجتماعی بر صادرات بخش خصوصی
- الگوریتم ژنتیک یکپارچه و رویکردیادگیری عمیق برای تشخیص و طبقه بندی موثر حملات سایبری در محیط های صنعتی اینترنت اشیا (IIoT)
- بررسی فرآیند مدیریت دانش در رابطه با هم افزایی هوش مصنوعی و اینترنت اشیا و تاثیرگذاری این رابطه بر مدیریت دانش
- تاثیر مدیریت آموزشی بر خلاقیت دانش آموزان در محیط های یادگیری مجازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.