بررسی تاثیر نااطمینانی متغیرهای کلان اقتصادی بر ریسک اعتباری بانک های ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی پژوهش در حسابداری و مدیریت
  • کد COI اختصاصی: MANAGECONF04_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیدعلی عادلی

استادیار گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه قم، قم، ایران

محمدرضا فتحی

استادیار گروه مدیریت صنعتی و مالی، دانشکده مدیریت و حسابداری، پردیس فارابی دانشگاه تهران، قم، ایران

محمدحسن ملکی

دانشیار گروه مدیریت، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه قم، قم، ایران

حامد عزیزی

کارشناسی ارشد رشته اقتصاد گرایش بانکداری اسلامی، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه قم، قم

چکیده

بررسی نوسانات متغیرهای کلان اقتصادی، از جهت تاثیر این متغیرها برکل سیستم اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است. چرا که شرایط اقتصادی حاکم و سیکل های رکود و رونق ناشی از آن ها برکل سیستم اقتصادی بویژه سیستم بانکی تاثیرگذار است و رکود باعث ایجاد شرایط بحرانی برای بخش بانکی می شود. در این تحقیق با کمک روش های اقتصاد سنجی و با استفاده از آمار مربوط به بانک های ایران (موجود در بانک مرکزی و مرکز آمار ایران)، به دنبال بررسی تاثیر نااطمینانی متغیرهای کلان اقتصادی بر ریسک اعتباری بانک های ایران می باشیم. متغیرهای کلان اقتصادی شامل نرخ رشد اقتصادی، نرخ تورم، نرخ ارز و نرخ سود تسهیلات بانکی به عنوان متغیرهای مستقل می باشند و از نسبت مطالبات غیرجاری به کل تسهیلات بانک ها به منظور اندازه گیری ریسک اعتباری و به عنوان متغیر وابسته استفاده شده است. نمونه آماری تحقیق نیز به مدت 10 سال از سال 1387 تا 1396 و شامل 5 بانک دولتی (ملی، مسکن، صنعت و معدن، سپه و کشاورزی) و 5 بانک خصوصی (ملت، پارسیان، سامان، کارآفرین و اقتصادنوین) می باشد. نتایج تحقیق بیان می دارد که نااطمینانی متغیرهای نرخ رشد تولید، نرخ تورم و نرخ ارز بر ریسک اعتباری بانک ها دارای تاثیر مثبت و معنی دار است. اما تاثیر نااطمینانی نرخ سود تسهیلات بانکی بر ریسک اعتباری بانک ها، در بازه ی زمانی و مکانی تحقیق، منفی می باشد.

کلیدواژه ها

ریسک اعتباری، نااطمینانی، نرخ رشد تولید، نرخ تورم، نرخ ارز و نرخ سود تسهیلات بانکی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.