معیارهای طراحی شهرک سرا های پایدار در اقلیم گرم و خشک (مطالعه موردی: شهرکاشان)
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: دوفصلنامه معماری و شهرسازی پایدار، دوره: 7، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_SAUD-7-2_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 571
نویسندگان
دانشیار، معماری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی ،تهران، ایران.
دانشیار، معماری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران، ایران.
کارشناسی ارشد، معماری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران، ایران.
دانشجوی دکتری معماری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران، ایران.
چکیده
فرهنگ غنی ایران اسلامی و نمادهای معمارانه آن در این سرزمین به همراه همسازگاری آن معماری با طبیعت و شرایط اقلیمی، لزوم توجه به معماری ایرانی و بازشناسی ارزش های سنتی آن را روشن می سازد. تحقیق حاضر در جستوجوی کشف معیارهای طراحی شهرکسراهای پایدار کاشان با رویکرد بازشناسی الگوهای ارزشمند معماری سنتی در اقلیم گرموخشک ایران بوده و با هدف تعیین معیارهای طراحی محیط کالبدی سراها در شهر کاشان انجام پذیرفته است. روش پژوهش تهیه پرسشنامه و اقدامات پیمایش میدانی مستند بر بررسی تحلیلی- هندسی بر روی 20 خانه مشهور تاریخی شهر کاشان است. جامعه آماری شامل دو گروه متشکل از30 متخصص رشته معماری و آشنا به معماری ابنیه تاریخی، به انضمام 125 نفر از ساکنین علاقمند در شهر کاشان بوده است که پرسش نامه های حاصل از آنها با نرمافزار تحلیل آماری SPSS22 مورد تحلیل قرار گرفته است. به منظور تشخیص عوامل اصلی الگوی طراحی از روش تحلیل عاملی با کمک منحنی دانه بندی عوامل موثر استفاده شده است. یافتههای تحقیق بیانگر 8 عامل اصلی موثر در طراحی مطلوب است که با تکیه بر 25 ریز عامل تشکیل دهنده است. مهمترین و برترین شاخصهای طراحی شامل سه معیار اصولی مورد نیاز مخاطبین شهرکسراها با عناوین؛ -1 تعامل مخاطب با طبیعت ، -2 پاسخگویی به نیازهای مخاطب و -3 انطباق با فرهنگ بومی بوده اند.کلیدواژه ها
شهرک سراها (شهرک های ویلایی), سراهای پایدار, معماری سنتی, الگوهای ارزشی, اقلیم گرم و خشکاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.