ارزیابی کارایی مدل های نظری آبشویی املاح خاک در دشت آزادگان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-10-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 429
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم محمدزاده

سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان، اداره مهندسی و مطالعات، اهواز، خوزستان، ایران

مهدی همایی

استاد گروه آبیاری و زهکشی دانشگاه تربیت مدرس

صفورا اسدی کپورچال

استادیار، گروه علوم خاک، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

مهناز اسکندری

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج

چکیده

شوری منابع آب و خاک یکی از مهم ترین عوامل در کاهش عملکرد گیاهان در مناطق خشک و نیمه خشک است که رشد و توسعه گیاهان را محدود می­نماید. یکی از راهکارها برای غلبه بر مشکل شوری خاک، آبشویی آن است. ارزیابی مقدار آب مورد نیاز در این فرآیند، صرفه جویی در مصرف آب و استفاده بهینه از منابع آبی به منظور مدیریت صحیح آب از پراهمیت­ترین موارد در اجرای آبشویی است. هدف از این پژوهش، بررسی مدل های نظری برای شبیه سازی شوری نهایی و مقایسه آن با مقادیر واقعی بود. بدین منظور آزمایش­های اصلاح خاک­های شور و سدیمی در منطقه جفیر در دشت خوزستان به­روش مزرعه­ای از طریق استوانه­های مضاعف انجام پذیرفت. در تمام آزمایش­ها، آبشویی به روش غرقاب متناوب تا عمق 150 سانتی متر خاک با کاربرد 100 سانتی متر آب آبشویی و تناوب 25 سانتی متری صورت پذیرفت. چهار مدل نظری آبشویی شامل سری مخازن (SRM)، مدل حل عددی (NM)، مدل ستون پیوسته (TPTM) و مدل مخزن با مجرای فرعی (SRBM) به منظور پیش­بینی شوری نهایی خاک و مقایسه آن با مقادیر واقعی انتخاب شدند. نتایج نشان داد دو مدل سری مخازن و مخزن منفرد کارایی بیشتری داشته­اند. در نهایت، هرچند که به ازای عمق های مختلف آب آبشویی، عملکرد مدل های مورد بررسی متفاوت بوده، لیکن با توجه به پایین تر­ بودن آماره های RMSE و RMSEn در مدل­ سری مخازن نسبت به سایر مدل­ها، این مدل برای پیش بینی نتایج حاصل از آبشویی و اصلاح خاک منطقه مورد مطالعه مناسب­تر بوده و شوری نهایی را با دقت بیشتری برآورد می کند.

کلیدواژه ها

آبشویی, خاک شور, خاک سدیمی, مدل سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.