بررسی دانش بومی بهره برداران در شیوه های سنتی چرای دام( مطالعه موردی: مراتع ییلاقی منطقه حفاظت شده قرخود در خراسان شمالی)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: کنفرانس ملی حفاظت از تنوع زیستی و دانش بومی
  • کد COI اختصاصی: BIODIVERSITY01_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1899
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کبری ساز نوروز

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

غلامعلی حشمتی

استادیار گروه مرتعداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

حسین بارانی

استادیار گروه مرتعداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

احمد عابدی سروستانی

استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی

چکیده

امروزه دانش رسمی که از حمایت های جدی نهادها و موسسه های علمی و دستگاه های دولتی برخوردار است، از طریق ارتباطات و آموزش و پرورش های رسمی گسترش یافته است. در عین حال مهارت ها و دانش بومیان روستایی و عشایری با وجود سازگاری با شرایط اقلیمی، فرهنگی، اجتماعی و جامعه روستایی وعشایری از سوی دست اندر کاران توسعه، چندان معتبر شناخته نمیشود ولذا جمع آوری این دانش ضروری است. در این تحقیق به بررسی دانش بومی بهره برداران در مراتع ییلاقی منطقه حفاظت شده قرخود با هدف شناخت این دانش جهت به کارگیری آن در مدیریت صحیح و بهینه از مراتع پرداخته می شود. ییلاق های مورد مطالعه جزء مراتع منطقه حفاظت شده قرخود می باشند که در 40 کیلومتری شهرستان آشخانه واقع شده است. در این پژوهش از روش تحقیق کیفی استفاده شده است. جمع آوری اطلاعات مورد نیاز با استفاده از مصاحبه و مشاهده(مشارکتی) انجام گرفت. اطلاعات جمع آوری شده که ابتدا در فیش ها درج شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند و سپس با استفاده از کد گذاری باز، تعداد 5 مفهوم کلیدی از بین آنها استخراج گردید. در نهایت با بررسی مفاهیم به دست آمده و ارتباط بین آنها، اطلاعت تفکیکشده استخراجی به عنوان دانش بومی بهره برداران منطقه در نظر گرفته شد. یافته ها در این تحقیق شامل دانش بومی مربوط به مدیریت دام می باشد که خود نیز به دانش بومی مربوط به مدیریت گله (تفکیک گره یا لنگه) و دانش بومی مربوط به سیستم چرای روزانه دام تقسیم می گردد.

کلیدواژه ها

دانش بومی، بهره برداران، مراتع ییلاقی، مدیریت دام، منطقه حفاظت شده قرخود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.