تحلیل دسترسی به بوستان های شهری با رویکرد عدالت محیطی (مورد مطالعه: اسلامشهر)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات ساختار و کارکرد شهری، دوره: 6، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_SHAHR-6-21_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 501
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب اله فصیحی

حبیب اله فصیحی عضو هیات علمی دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه خوارزمی تهران

طاهر پریزادی

استادیار و عضو هیئت علمی گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی تهران

محسن حمیدی

دانشجوی دکتری زراعت دانشگاه آزاد اسلامی ورامین

چکیده

بوستان­ها در زمره فضاهای عمومی شهری قرار دارند که با صنعتی شدن جوامع و فشردگی جمعیت در فضاهای مصنوع، نیاز به آنها احساس شده و به جزء جدایی­ناپذیر طرح­های زیرساختی شهری تبدیل گردیده­اند. این پژوهش به بررسی وضعیت برخورداری از بوستان­ها و تحلیل دسترسی­پذیری به این فضاها در شهر 540 هزار نفری اسلامشهر پرداخته است. روش تحقیق ارزیابی- مقایسه­ای بوده و در آن برای تحلیل برخورداری، از شاخص­های سرانه و کاربری زمین استفاده شده و برای تحلیل دسترس­پذیری مبتنی بر سنجه­های مقاومت سفر، ابزار بافری سیستم اطلاعات جغرافیایی به­کار گرفته­شده است. یافته­های تحقیق نشانگر سرانه پایین بهره­مندی از بوستان­ها (2/2 مترمربع) و نسبت پایین کاربری زمین (3/1 درصد پهنه شهر) بوده است. همچنین توزیع فضایی بوستان­ها بسیار نامتوازن بوده به­طوری که حدود 42 درصد مساحت شهر که در آن بیش از 5/29 درصد جمعیت به­سر می­برند در حوزه دسترس بوستان­ها قرار نمی­گیرد در حالی که در جاهایی از جنوب شهر، حوزه دسترس 10 بوستان با یکدیگر همپوش هستند. به لحاظ دسترسی، منطقه چهار شهرداری در جنوب اسلامشهر وضعیت مناسب­تری داشته است به­طوری که نیمی از ساکنان آن در فاصله حداکثر 60 متر از یک بوستان به­سر می­برند. در مقابل منطقه 5 شهرداری تنها واجد یک بوستان بوده و فاصله اغلب ساکنان تا بوستان زیاد است. تحقق عدالت محیطی اقتضا دارد که کاربری بوستان در سطح شهر افزایش یافته و به­ویژه کاربری­های جدید در پهنه­های     دسترس­ناپذیر استقرار یابند.

کلیدواژه ها

بوستان شهری, دسترسی, ابزار بافری, اسلامشهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.