انقلاب سبز دوم و آینده مصرف کودها
- سال انتشار: 1389
- محل انتشار: اولین کنگره چالشهای کود در ایران
- کد COI اختصاصی: FERTILIZER01_091
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 5471
نویسندگان
اعضای هیات علمی گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
چکیده
تا اواسط قرن بیستم وضعیت امنیت غذایی در کشورهای در حال توسعه چندان مطلوب نبود و خوابیدگی ارقام گی اهی به هنگام مصرف کود، تولید محصولات کشاورزی را با مشکل مواجه کرده بود. در پاسخ به ای ن مش کل نورمن بورلاگ و همکاران در دهه هفتاد با معرفی رقم های پا کوتاه گندم و برنج ک ه در مقابل مصرف ک ود دچار خوابیدگ ی نم ی شدند کشاورزی مدرن را بر اساس مصرف کود پایه ریزی کردند که به انقلاب سبز معروف است و بد ین سان افزایش تو لی د محصولات کشاورزی با مصرف کود میسر و امنیت غذایی بشریت برای چندین دهه بیمه گردید. اما کاهش منابع کودی و مسائل زیست محیطی زنگ خطری نسبت به ادامه این روند بودند. بطوریکه امروزه پیش بینی می شود منابع بعضی از کودها مانند سنگ فسفات در دنیا رو به پایان است و تخمین زده می شود طی 60 تا 80 سال آینده تمام شود و مسائل ز یست محیطی و افزایش قیمت سوخت های فسیلی و در نتیجه افزایش قیمت کودها و به تبع آن افزایش هزینه های تولید مزی د بر علت می باشند. لذا امروزه دانشمندان برای مقابله با این مشکل به سمت مطالعه گیاهان و ژنوتیپهایی رفته اند که توانایی بالایی در جذب عناصر داشته و در نهایت می توانند در غلظت بسیار کم عناصر، رشد و عملکرد نسبی قابل قبولی تولید نمایند. بدین ترتیب کارهای بسیار گسترده ای در نقاط مختلف جهان در حال انجام است تا سازوکارهای کارایی جذب و مصرف عناصر غذایی و در نتیجه ژنهای کد کننده آنها مشخص و این صفات به ارقام استراتژیک و پر محصول انتقال داده شوند که از آن بعنوان ریش ههای انقلاب سبز دوم یاد می کنند. در این مقاله مروری، تحقیقات اخیر نویسندگان و تحقیقات انجام گرفته در دنیا در مورد عنصر-کارایی و مکانیسم های آن از جمله تغییرات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی ریشه و در نتیجه سازوکارها ی افزایش جذب عناصر از خاک (گسترش ریشه، ترشح پروتون و اس یدهای آل ی، تغییرات ریزوسفر و ... ) و مکانیس م ها ی مصرف بهینه عناصر در داخل گیاه (تنظیم فعالیتهای متابولیکی در سطح سلولی در غلظت کم عناصر جذب شده) و در نتیجه ژنهای کد کننده آنها در بعضی از گیاهان مدل مثل لوپین و محصولات استراتژیک مثل گندم و جو برای برخی از عناصر کودی از جمله فسفر، آهن و روی بحث خواهد شد. بدون شک شروع تحقیقات گسترده در مورد عنصر -کارایی بر روی ارقام بومی کشور، مارا برای مقابله با سونامی خاموشی که به سمت بخش کشاورزی در حال حرکت است آماده تر خواهد کرد . بطوریکه در تحقیقات آینده علاوه بر شناسایی ارقام کارا و جزئیات سازوکارهای کارایی، شناسایی ژن های کد کننده و راههای انتقال صفات ژنتیکی بر روی ارقام بومی باید مد نظر قرار بگیرد. با تحقق این امر گامی نوین در مدیریت مصرف کودها مطرح خواهد شد ک ه علاوه بر ک اهش مصرف کودها و در نتیجه کاهش هزینه های تولید، گامی مثبت به سوی کشاورزی پایدار و حفاظت از مح یط زیست خواهد بود ، تحولی که تولید بیشتر را با حداقل مصرف کود و حتی بدون مصرف کود امکان پذیر خواهد ساختکلیدواژه ها
تغذیه گیاه، حلقه گمشده،ایرانمقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- بررسی برهمکنش قارچ مایکوریزا آربسکولار و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقلا (. vicia faba L ) تحت شرایط تنش خشکی.
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.