مولفه های افزایش قدرت نرم و عمق راهبردی ایران در سوریه و عراق پس از ظهور داعش

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله آفاق امنیت، دوره: 12، شماره: 43
  • کد COI اختصاصی: JR_IHUA-12-43_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 821
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد نجفی

دانشجوی دکترای روابط بین الملل، دانشگاه تهران

علیرضا خسروی

استادیار گروه روابط بین الملل، دانشگاه تهران

چکیده

قدرت و نفوذ جمهوری اسلامی ایران از زمان وقوع انقلاب اسلامی به­واسطه هم­تکمیلی عوامل داخلی و خارجی به میزان قابل ملاحظه­ای افزایش یافته است. تقویت انسجام و خودآگاهی هویتی، احیاگرایی و بیداری اسلامی، طرح و بسط گفتمان مقاومت و مقابله گرایی با نظام سلطه و الگودهی به جریان­های متعدد اسلامی را می­توان درزمره جلوه­های قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقه­ای دانست. سوریه و عراق را می­توان ازجمله عرصه­هایی دانست که جلوه­های قدرت نرم و عمق راهبردی نرم ایران در آنها از برجستگی خاصی برخوردار بوده است. قدرت و نفوذ ایران نه­تنها در دوران قبل از ظهور داعش در این دو کشور محسوس بوده، بلکه روند صعودی افزایش جایگاه نفوذ و قدرت ایران را می­توان به­خوبی در دوران پس از ظهور داعش نیز مورد ملاحظه قرار داد. دراین ارتباط، پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که افزایش قدرت نرم و عمق راهبردی ایران در سوریه و عراق پس از ظهور داعش در پرتو چه مولفه­هایی قابل تبیین است یافته­های مقاله حاکی از آن است که افزایش قدرت نرم و عمق راهبردی نرم جمهوری اسلامی ایران در سوریه و عراق پس از ظهور داعش را می­توان در پرتو مولفه­هایی چون: تحکیم و بازتولید فرهنگ مقاومت، الهام­بخشی و افزایش نقش ایران در عرصه سیاست و حکومت عراق و سوریه، تقویت تبادلات فرهنگی و اقتصادی و ائتلاف­سازی با قدرت­های منطقه­ای و فرامنطقه­ای و تقویت جبهه مقابله با نظام سلطه مورد ملاحظه قرار داد. مقاله حاضر، توصیفی تحلیلی بوده و اطلاعات موردنیاز هم به روش کتابخانه­ای گردآوری می­شود.

کلیدواژه ها

ایران, قدرت نرم, داعش, عمق راهبردی, عراق, سوریه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.