ارزیابی دو مدل تحلیلی برآورد هدایت هیدرولیکی غیراشباع و منحنی رطوبتی خاک برپایه ی جذب سطحی و مویینگی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و چهارمین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCIID04_204
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 456
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اشکان طهرانی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

صارم نوروزی

دانشجوی دکتری گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

عبدالمجید لیاقت

استاد گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

چکیده

< p> حرکت آب، بخار آن و گرما در ناحیه غیراشباع خاک، بسیاری از فرایندهای فیزیکی و بیولوژیکی محیط شامل بیلان آب و انرژی بین زمین و اتمسفر، جوانه زنی و رشد گیاهان را در مسائل کشاورزی و مهندسی کنترل میکند. طی سالهای گذشته مدل های تحلیلی و تجربی بسیاری برای تخمین منحنی مشخصه و هدایت هیدرولیکی غیراشباع خاک ارائه شدند؛ اما بدلیل سادگی، مدل های تجربی بیشتر در تحقیقات و مدلسازی حرکت آب در خاک مورد استفاده قرارگرفتند.در این پژوهش عملکرد دو مدل فیزیکی (ار تولر) و (لبیو کانراد) و مدل تجربی (ون گنوختن معلم) در برآورد منحنی مشخصه و هدایت هیدرولیکی غیراشباع روی داده های چهار خاک با شاخص های ۲ R و RMSE ارزیابی شد. نتایج نشان دهنده ی برتری دو مدل تحلیلی ار تولر و لبیو کانراد نسبت به مدل تجربی ون گنوختن معلم در تخمین منحنی مشخصه و هدایت هیدرولیکی غیراشباع می باشد و درنظرگرفتن پدیده ی جذب سطحی در نتایج تاثیرگذار می باشد؛ اما درمقایسه ی دو مدل فیزیکی مذکور، مدل لبیو کانراد در تمامی نمونه خاک ها قادر به برازش نقاط با دقت بسیار خوبی بوده و برتر از مدل ار تولر می باشد. در تخمین هدایت هیدرولیکی بااینکه تمامی مدل ها دقت قابل قبولی را از خود نشان داده اند، در مدل لبیو کانراد برای تخمین هدایت هیدرولیکی غیراشباع خاک هایی با بافت رسی در محدوده ی نزدیک به اشباع کم برآورد صورت گرفته است، مدل ار تولر در خاکهای لومی عملکرد قابل قبولی داشته و مدل ونگنختن معلم در اکثر خاکها عملکرد پایین تری از سایر مدل ها داشته است. درنهایت استفاده از مدل های تحلیلی فوق با توجه به قابلیت بهتر و بیشتر برای شبیه سازی منحنی رطوبتی و هدایت هیدرولیکی غیراشباع خاک ها برای تحقیقات آینده پیشنهاد می گردد.< /p>

کلیدواژه ها

منحنی مشخصه، هدایت هیدرولیکی غیراشباع، جذب سطحی، مدل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.