بررسی برخی شاخص های فیزیولوژیکی موثر بر رشد ارقام آفتابگردان تحت تاثیر تنش خشکی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-10-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی سلیمانی

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران.

چکیده

به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر برخی از شاخص های فیزیولوژیک رشد ارقام آفتابگردان مطالعه ای به صورت کرت های خردشده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در منطقه مهیار شهرضای استان اصفهان اجرا شد. تنش خشکی در سه سطح آبیاری پس از تبخیر 80، 150 و 180 میلی متر از تشت تبخیر کلاس A به ترتیب به عنوان عدم تنش، تنش ملایم و شدید، در کرت های اصلی و چهار رقم آفتابگردان آذر گل، یوروفلور، قاسم و فرخ در کرت های فرعی قرار گرفتند.در این بررسی وزن خشک کل، شاخص سطح برگ، سرعت اسیمیلاسیون خالص و سرعت رشد گیاه مورد ارزیابی قرار گرفتند و نتایج نشان داد ماده خشک کل و شاخص سطح برگ با افزایش شدت تنش خشکی از 80 به 180 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A به طور معنی داری کاهش یافتند. بیشترین ماده خشک کل توسط تیمار 80 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر حاصل شد که اختلاف آن با تیمار 150 میلی متر معنی دار نبود. در طی فصل رشد بیشترین میزان ماده خشک کل، شاخص سطح برگ و سرعت رشد محصول توسط تیمار 80 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر حاصل شد. رقم آذر گل وزن خشک کل، سرعت رشد محصول و سرعت رشد نسبی بیشتری نسبت به سایر ارقام تولید نمود و به دلیل سطح برگ مناسب تر، سرعت اسیمیلاسیون خالص بالایی داشت. لذا تحت شرایط مشابه با مطالعه حاضر در شرایط عدم تنش خشکی تیمار آبیاری 80 میلی متر و در صورت بروز تنش خشکی ملایم تیمار آبیاری 150 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A و رقم آذر گل مناسب به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

سرعت اسیملاسیون خالص, سرعت رشد محصول, شاخص سطح برگ, وزن خشک کل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.