شناسایی نواحی ژنومی کنترل کننده صفات اگرو مورفولوژیک گیاه جو در شرایط نرمال و تنش کم آبی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-12-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 412
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز غفاری مقدم

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس

حسین صبوری

دانشیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس

عبدالطیف قلیزاده

استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس

حسین علی فلاحی

استادیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ساری

چکیده

به منظور مکان یابی ژن های کنترل کننده مرتبط با صفات اگرو مورفولوژیک درگیاه جو در مرحله رویشی و زایشی تحت شرایط نرمال و تنش خشکی، 100 خانواده F3 حاصل از تلاقی دو رقم بادیا × کومینو در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار ارزیابی شدند. این تحقیق در سال های زراعی 1396- 1395 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس انجام شد. از صفات برتر والد بادیا می توان عملکرد بالاتر و حساس به ورس و تنش و والد کومینو عملکرد پایین تر و تحمل به ورس و تنش اشاره کرد. نقشه پیوستگی با استفاده از 49 جفت نشانگر ریز ماهواره SSR، 10 آلل ISSR و 90 آلل IPBS تهیه شد. در این پژوهش فواصل نشانگری iPBS2077-4 – iPBS2074-1 و iPBS2231-1 – iPBS2274-5 که بر روی کروموزوم های شماره ی 5 و 7 قرار داشتند، به دلیل دارا بودن بیشترین تعداد QTL های کنترل کننده صفات مورد بررسی در مرحله رویشی و زایشی به عنوان مهمترین نواحی ژنومی شناسایی شدند و استفاده از آن ها در برنامه های به نژادی پس از تعیین اعتبار در مکان ها و جمعیت های مختلف به عنوان مناظق مهم، پیشنهاد می شود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تمامی صفات ارزیابی شده در مرحله رویشی و زایشی در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی دار داشتند. از این رو می توان خاطر نشان کرد، تنوع ژنتیکی مطلوبی در بین ژنوتیپ ها وجود دارد. بررسی مقایسه میانگین صفات در نتاج تلاقی بادیا × کومینو نشان داد برای کلیه صفات مورد ارزیابی در مرحله رویشی و زایشی ارزش های بیشتر از والد دارای حداکثر مقدار صفت و کمتر از والد دارای حداقل صفت دیده شد که مبین تفکیک متجاوز برای صفات مورد مطالعه بود.

کلیدواژه ها

تنش خشکی, مرحله رشد رویشی, مکان یابی ژن, نشانگرهای پیوسته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.