اثر اضافه کردن پیش ماده تریپتوفان در بیان ژن های STR و (PRX(1 موثر در مسیر سنتز برخی آلکالوئیدها در گیاه پروانش

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دهمین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA10_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 887
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم کرمی

کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان

محسن محمودنیامیمند

استادیار گروه ژنتیک و تولید گیاهی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان

خلیل ملک زاده

استادیار گروه ژنتیک و تولید گیاهی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان

مریم دهجی پور

استادیار گروه ژنتیک و تولید گیاهی، دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان

چکیده

گیاه دارویی پروانش به دلیل تولید آلکالوئیدهای ایندولی ترپنوئیدی با خاصیت ضد سرطان از اهمیت بسیاری برخوردار است.تلاش های زیادی از جمله بهینه سازی محیط کشت، تغذیه مناسب، استفاده از محرک ها و دستورزی ژنتیکی ژن های مسیر زیستساختی این آلکالوئیدها با هدف افزایش تولید آنها، انجام شده است. هدف از این تحقیق بررسی اثر غلظت 250 میلی گرم بر لیترتریپتوفان بر روی بیان نسبی ژن های STR و (PRX(1 دخیل در مسیر بیوسنتزی آلکالوئیدهای ایندولی ترپنوئیدی به روش qRT-PCR در طی زمانهای صفر، 24، 72 و 168 ساعت پس از تیمار و تغییر میزان تولید این آلکالوئیدها یک هفته پس از تیمار در کشت کالوس گیاه پروانش بود. نتایج نشان داد که استفاده از پیش ماده تریپتوفان روی بیان نسبی هر دو ژن در ساعات مختلف اثرمعنی داری داشت. بیان ژن STR در زمان 72 ساعت 50 درصد کاهش و بیان ژن (PRX(1 در زمان 72 ساعت 58 درصد افزایش یافت. مقدار آلکالوئیدهای وین بلاستین و وین کریستین بعد از زمان یک هفته 50 درصد افزایش و مقدار آلکالوئیدهای اجمالایسین و کاتارانتین 56/30 درصد کاهش نسبت به نمونه شاهد داشت. آلکالوئید ویندولین در اثر تیمار تریپتوفان در کالوس موجود دیده نشد. بطور کلی می توان نتیجه گرفت بیان نسبی ژن (PRX(1 بر روی میزان تولید آلکالوئیدهای وین بلاستین و وین کریستین و بیاننسبی ژن STE بر روی میزان تولید مقدار آلکالوئیدهای اجمالایسین و کاتارانتین اثرمعنی داری دارد.

کلیدواژه ها

پروانش، تریپتوفان، PRX(1), STR، آلکالوئید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.