اثر متغیرهای عملیاتی حرارتی بعد از جوشکاری (PWHT) بر ریز ساختار و خواص مکانیکی ناحیه جوش فولاد زنگ نزن آستنیتی 316L
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: شانزدهمین کنفرانس ملی جوش و بازرسی و پنجمین کنفرانس ملی آزمایش های غیر مخرب
- کد COI اختصاصی: INCWI16_083
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 687
نویسندگان
کارشناس ارشد مهندسی مواد دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
استادیار گروه مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
استادیار گروه مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
چکیده
سیکل های حرارتی جوشکاری بویژه در جوش های چند پاسه باعث تغییرات متالورژیکی ریز ساختاری زیاد در نواحی مختلف از جمله ناحیه متاثر از حرارت قطعات جوش می شوند. در این پژوهش تاثیر عملیات حرارتی پسگرم بر روی ورق فولاد زنگ نزن آستنیتی 316L که به روش قوسی الکترود تنگستن با گاز محافظ (GTAW) و با استفاده از فلز پرکنده ER316L جوشکاری شده مورد بررسی قرار گرفت.سپس نمونه های جوشکاری شده در دماهای 1120-950 درجه سانتی گراد و زمان های 60-30 دقیقه تحت عملیاتی حرارتی پسگرم قرار گرفتند و تاثیر آن را بر ریز ساختار مناطق مختلف از جمله فلز پایه،منطقه متاثر از حرارت، فلز جوش، فصل مشترک ها و خواص مکانیکی شامل رفتار شکست ضربه فلز جوش و منطقه متاثر از حرارت (FL+1) و میکروسختی نمونه قبل و بعد از عملیات حرارتی با استفاده از میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترون روبشی (SEM) مجهز به سیستم تحلیل نقطه ای (EDS) و بررسی های متالوگرافی، اندازه گیری فریت دلتا توسط فریتوسکوپ، مقدار فاز سیگما، کاربید کرم و شکست نگاری بررسی گردید.. بر این اساس نتایج نشان داد دما و زمان عملیات حرارتی پایین باعث انحلال مقداری فریت دلتا، تشکیل شبکه به هم پیوسته فاز سیگما و پیشروی کروی شدن در ریز ساختار مشاهده می شود. تغییرات ساختاری ذکر شده موجب القای نوعی شکست از نرم به ترد می شوند که باعث کاهش انرژی ضربه شارپی و افزایش میکروسختی به دلیل حضور فاز سخت سیگما می شود. ولی نمونه عملیاتی حرارتی شده در دمای 1120 درجه سانتی گراد و زمان 60 دقیقه باعث بهبود خواص مکانیکی و انحلال فازهای ثانویه گردیده است.کلیدواژه ها
فولاد زنگ نزن آستنیتی 316L، عملیات حرارتی پسگرم ، ریزساختار، فریت دلتامقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.