تبیین شاخص های نوآوری در هدف های برنامه های درسی رشته های هنری و بررسی میزان کاربست آنها

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی، دوره: 6، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSAJ-6-11_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 369
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ستاره موسوی

دانشجوی دکتری برنامه درسی دانشگاه اصفهان

محمدرضا نیلی

دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان

احمدرضا نصر

استاد و عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان

محمد مسعود

دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

:هدف این مطالعه،  شناسایی شاخص های نوآوری در هدف های برنامه های درسی رشته های هنری  و بررسی میزان کاربست آنها در دانشگاه هنر اصفهان می باشد. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است و به شیوه ترکیبی( کیفی و کمی) انجام شده است. جامعه آماری بخش کیفی جمعی از صاحب نظران در  آموزش هنر و متخصصان برنامه های درسی در سطح کشور  وخارج کشور و اعضای هیات علمی دانشگاه هنر اصفهان بودند، که به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 19 نفر از آنان انتخاب گردید. جامعه آماری بخش کمی تمامی 1110 نفر دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه هنر اصفهان بودند که به روش نمونه گیری تصادفی تعداد 300 نفر از آنان انتخاب گردیدند. داده های پژوهش ابتدا  از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته  و در ادامه با استفاده از  پرسشنامه محقق ساخته گردآوری گردید. برای تعیین روایی مصاحبه و پرسشنامه از روایی محتوا، و برای برآورد پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرانباخ استفاده شد. یافته های کیفی براساس گویه بندی و مقوله بندی و یافته های کمی با آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد. طبق نتایج تحقیق در بخش کیفی مهم ترین شاخص های نوآوری در  هدف های برنامه های درسی رشته های هنری عبارت است از: داشتن رویکردی اسلامی به هدف های  برنامه های درسی هنری؛ توجه به خود راهبری  در تدوین هدف های برنامه های درسی هنری؛ پرورش مهارت های تفکر استقرایی، قیاسی، حل مساله و انتقادی دانشجویان؛ تربیت دانشجویانی  با تسلط بر مبانی نظری(الگوها، بعدها، مولفه ها) زیبایی شناسی. هم چنین نتایج بخش کمی بیانگر آن است که میزان کاربست شاخص های نوآوری درهدف های برنامه های درسی رشته های هنری  در دانشگاه هنر اصفهان، بیشتر از حد متوسط می باشد. بین نمرات میزان کاربست شاخص های نوآوری برنامه های درسی هنری در زمینه هدف بر حسب متغیر جنسیت و دانشکده تفاوت معنی داری وجود دارد. 

کلیدواژه ها

آموزش ­عالی, برنامه ­درسی هنر, نوآوری هدف, هدف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.