بررسی تحلیلی- انتقادی ترجمه فرانسه رژی بلاشر از قرآن کریم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: همایش منطقه ای پژوهش های کاربردی در علوم انسانی و علوم اسلامی
  • کد COI اختصاصی: ARHIS01_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 899
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا فارسیان

دانشیار گروه زبان و ادبیات فرانسه دانشگاه فردوسی مشهد

نسرین اسماعیلی

دانشجوی دکتری آموزش زبان فرانسه

مرتضی استادی

سطح چهار حوزه

چکیده

امروزه موثرترین راه برای انتقال مفاهیم متعالی اسلام ترجمه متون مذهبی و در راس آنها قرآن است. ترجمه انتقال معنای کلام از زبانی به زبان دیگر می باشد بطوری که جمیع معانی و مقاصد منظور در متن مبداء را متضمن شود. در میان علا قه مندان به اسلام، فرانسه زبانها بخش عظیمی را به خود اختصاص میدهند از این رو قرآن بارها بطور کامل و جزئی به این زبان ترجمه شده است. هفتمین ترجمه کامل آن متعلق به بلاشر می باشد که با این کار، در قرن بیستم مکتبی جدید در ترجمه ی قرآن بنا نهاده شد. پرواضح است که انتقال معانی قرآن به همان شیوایی که خداوند بیان داشته در ترجمه امکان ندارد چرا که قرآن سخن خدا و ترجمه سخن مترجم است. بنابراین ترجمه قرآن توسط بلاشر بینقص نیست. دربررسی های به عمل آمده در ترجمه مذکور، به اشکالاتی برخورد شد که در زیر مجموعه پنج گانه :اشکالات دستوری و واژگانی، عدم ترجمه دقیق واژگان و حذف و اضافه نابجا، عدم یکسانی معنای کلمات و جملات مشابه و قابل فهم نبودن ترجمه برخی آیات تقسیم شده اند. دراین مقاله ضمن نگاهی کوتاه به تاریخچه ترجمه قرآن به زبان فرانسه به خصوص ترجمه بلاشر، به اشکالات ذکر شده با ارائه ترجمهپیشنهادی پرداخته می شود و در نهایت به این سوال پاسخ داده می شود که مترچم چگونه می تواند در عین وفادار بودن نسبی به متن مبداء و دور از تحریف. قرآن را در قالب کلام بشر بگنجاند و فحوای کلام را به مخاطب انتقال دهد

کلیدواژه ها

ترجمه، قرآن، بلاشر، فرانسه، نقد ترجمه.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.