روندهای منطقه ای ایران در قبال بحران امنیتی در افغانستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست پژوهی ایرانی، دوره: 6، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_SEJO-6-21_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 429
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا سیمبر

استاد، دانشکده علوم سیاسی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران.

دانیال رضاپور

دانشجوی دکتری روابط بین الملل، دانشکده علوم سیاسی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران

علی اسکندری نسب

کارشناسی ارشد روابط بین الملل، دانشکده علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

هدف پژوهش حاضربررسی عوامل کاهش دهنده بحران امنیتی افغانستان و شرایط تقویت کننده روابط ایران با افغانستان بود. تحقیق با استفاده از تحلیل های استنباطی در چارچوب روش توصیفی و تحلیلی انجام شد. نتایج نشان داد،در افغانستان ترکیب پیچیده و چند لایه ای از عوامل اقتصادی، ساختار اجتماعی- مذهبی و عوامل سیاسی و بحران مشروعیت باعث شکل گیری بحران امنیتی شده است. ایران می تواند برای هم سویی راهبردی با افغانستان و امن نگه داشتن محیط امنیتی خود رویکردی اقتصادی و فرهنگی در مناسبات با کشورهای این منطقه اتخاذ کند که ضمن پرهیز از مسائل اختلافی، اشتراکات فرهنگی و نیازمندی های اقتصادی طرفین مورد لحاظ قرار گیرد. در واقع ایران در این برهه زمانی، نیاز زیادی به دوراندیشی، برنامه ریزی های صحیح و منطقی و ورزیدگی دیپلماتیک دارد تا موفقیت را به میزانی رساند که شایسته مواهب و امتیازات استثنایی آن در منطقه است. ایران باید در ابتدا به جستجوی منطقه ای کردن تدابیر امنیتی موجود باشد. توجه به امنیت ملی مجزا و مجرد از یک سو و پذیرش تحمیلی تدابیر امنیت بین المللی از سوی دیگر، منجر به تضمین امنیت ملی ایران نمی شود و حتی گاه آن را با تهدید مواجه خواهد ساخت.

کلیدواژه ها

افغانستان, بحران امنیتی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.