ارزیابی ریسک خشکسالی زعفران با استفاده از روش مونت کارلو

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه زراعت و فناوری زعفران، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SAFRON-7-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 483
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیبویه اقا محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران

عباس خاشعی سیوکی

دانشیار گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران

علی شهیدی

دانشیار گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران

سیدرضا هاشمی

استادیار گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران

چکیده

تغییرات اقلیمی و پدیده هایی از جمله خشکسالی در میزان عملکرد محصولات کشاورزی موثر هستند. یکی از راهکارهای مقابله با این پدیده ها، جایگزینی مدیریت ریسک به جای مدیریت بحران است، به­طوری­که با ارزیابی ریسک، قبل از وقوع بحران، میزان خسارت ها به حداقل می رسد. در این پژوهش نیز در جهت کاهش خسارت های ناشی از خشکسالی به­عنوان پدیده ای طبیعی و غیر قابل کنترل، بر روی محصول زعفران، به ارزیابی ریسک خشکسالی با استفاده از روش شبیه سازی مونت­کارلو پرداخته شد. شاخص خشکسالی بارش استاندارد شده (SPI) ماهانه و میانگین دمای ماهانه به عنوان متغیرهای مستقل در تابع توزیع عملکرد محاسبه می شود. با کمک روش فراابتکاری شبکه عصبی مصنوعی (ANN)، ارتباط بین متغیرهای مستقل (دما و SPI) و متغیر وابسته (عملکرد محصول زعفران) برقرار می شود. سپس داده ی تصادفی از متغیرهای مستقل ساخته می شود و با شبکه عصبی مصنوعی آموزش یافته، 2000 عملکرد شبیه سازی شده تولید می گردد. انتخاب یک ایستگاه مرجع و با استفاده از توزیع تجمعی به دست آمده، عامل ریسک محاسبه شد و با رسم نمودار عامل ریسک-عملکرد استاندارد، ریسک نسبی ایستگاه های مورد مطالعه بررسی شده است. نتایج به­دست آمده از این پژوهش نشان داد که بیشترین سال های مورد مطالعه در محدوده نرمال قراردارند و فراوانی خشکسالی در چهار ایستگاه خراسان جنوبی دو برابر ایستگاه های مورد مطالعه در خراسان رضوی می باشد. همین­طور شبکه عصبی مصنوعی با ضریب همبستگی 85/0 توانست به خوبی عملکرد را پیش بینی نماید. در پایان بر اساس نتایج به­دست آمده از نمودار ریسک-عملکرد استاندارد، ایستگاه های قاین، بیشترین و نهبندان کمترین ریسک نسبی نسبت به ایستگاه مرجع (تربت­حیدریه) را  داشتند.

کلیدواژه ها

مدیریت ریسک, باران استاندارد شده (SPI), شبکه عصبی مصنوعی, شبیه سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.