بازنمایی تصویر انگلستان در وب سایت یادگیری زبان انگلیسی BBC: ترویج استعمار الکترونیکی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه زبان پژوهی، دوره: 12، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_JLRZ-12-34_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 606
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه سلیمانی فرد

دانشجوی دکتری تخصصی، گروه آموزش زبان انگلیسی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز

بیوک بهنام

گروه زبان انگلیسی. دانشگاه ازاد اسلامی واحد تبریز

سعیده آهنگری

گروه زبان انگلیسی، واحد تبریز ، دانشگاه ازاد اسلامی ، تبریز ، ایران

چکیده

امروزه، اینترنت یک عنصر ضروری در نظام آموزشی کشورهای پیشرفته است. به­ سبب پیشرفت سریع فناوری، سهولت برقراری ارتباطات و قابلیت اجتماعی این رسانه، اهمیت آن در آموزش رشته­ های گوناگون آموزشی، از جمله زبان انگلیسی در سراسر جهان رو به افزایش است. پژوهش های گسترده ای در پیوند با تاثیرات مثبت بهره گیری از اینترنت در آموزش زبان انگلیسی انجام شده است. با این وجود، بررسی انتقادی آن، مبحث جدیدی است که کمتر مورد مطالعه قرار­گرفته­است. در این راستا، پژوهش حاضر با استفاده از مدل چهاروجهی ایدئولوژیک ون­دایک (Van Dijk, 2004) به بررسی انتقادی بازنمایی تصویر انگلستان در درس های بخش LingoHack وب گاه یادگیری زبان انگلیسی بی بی سی، طی دو سال پرداخته­است. بر پایه تحلیل گفتمان انتقادی درس هایی که دربرگیرنده واژه کلیدی مرتبط با انگلستان بودند، یافته هایی به دست آمد. بر پایه این یافته ها، بی.بی.سی با استفاده از دست کاری­های زبانی ویژه ای که گرایش به بازنمایی مثبت و مطلوب اعضای گروه خودی دارند، به ترویج هنجارهای اجتماعی و ارزش های اعتقادی، القاء برتری علمی و فناوری و تبیین سیاست های نظام انگلستان می­پردازد. پرورش چنین ذهنیت ایده­ آلی از نظام و تفکر انگلیسی، در بین زبان­آموزان سراسر جهان از برنامه درسی پنهان وب­سایت یادگیری زبان انگلیسی بی.بی.سی سرچشمه می­گیرد که سعی در ترویج شکل جدیدی از استعمار را دارد. بر پایه پیش بینی نظریه استعمار الکترونیک مک­فیل(McPhail, 2006) ، قرار گرفتن در معرض چنین درس هایی در دراز مدت، از سویی درک زبان­آموزان از هویت و فرهنگ خودشان را به خطر انداخته و از سوی دیگر ارزش ها و هنجارهای انگلیسی را رواج می­دهد.

کلیدواژه ها

آموزش زبان انگلیسی به کمک اینترنت, نظریه استعمار الکترونیکی مک فیل, برنامه درسی پنهان, تحلیل گفتمان انتقادی, مدل چهاروجهی ایدئولوژیک ون دایک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.