برآورد اندازه موثر جمعیت گاومیش های آبی ایران با استفاده از اطلاعات ژنومی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 50، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-50-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 539
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی مخبر

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

محمد مرادی شهربابک

استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

مصطفی صادقی

دانشیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

حسین مرادی شهربابک

استادیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

به منظور تعیین اندازه موثر جمعیت­های گاومیش ایران از 407 راس حیوان (260 آذری، 120 خوزستانی و 27 مازندرانی) نمونه­گیری به عمل آمد. نمونه­ها بعد از استخراج DNA، با استفاده از آرایه های ژنومیکیAxiom Buffalo Genotyping 90K Array، تعیین ژنوتیپ شدند. اندازه موثر جمعیت از 700 تا 4 نسل قبل با استفاده از اطلاعات پیوستگی که برای نمونه تصحیح شده بودند و برای نسل حاضر با استفاده از نرم­افزار (V2)NeEstimator و بر اساس روش هتروزیگوسیتی اضافی، محاسبه گردید. نتایج به­دست آمده برای نسل حاضر نشان می­دهد که اندازه موثر جمعیت­های آذری و خوزستانی نسبتا بالا است و این جمعیت­ها از لحاظ ژنتیکی در معرض انقراض قرار ندارند. ولی شیب بالای کاهش اندازه جمعیت برای این جمعیت­ها نگران­کننده است و بایستی جهت حفظ اندازه موثر جمعیت مطلوب و تنوع قابل قبول برای این جمعیت­ها برنامه­ریزی صورت گیرد. همچنین نتایج به دست آمده برای جمعیت مازندرانی نشان می­دهد این جمعیت از لحاظ ژنتیکی در معرض انقراض قرار دارد. بنابراین بایستی اندازه موثر جمعیت به دقت کنترل گردد و نیز با اقتصادی کردن تولید و طراحی تلاقی­های مناسب از افزایش هم خونی و انقراض ژنتیکی این جمعیت جلوگیری کرده و جمعیت را حفاظت ژنتیکی کرد.

کلیدواژه ها

اندازه موثر جمعیت, عدم تعادل لینکاژی, گاومیش آبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.