تعیین پیامد حوادث و ارائه یک طرح واکنش اضطراری در مخزن 1- بوتن

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: یازدهمین همایش سراسری بهداشت و ایمنی کار
  • کد COI اختصاصی: NCOHS11_612
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 453
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشاد یاری

دانشیار گروه مهندسی ایمنی ، دانشکده صنایع و مکانیک، دانشگاه ازاد اسلامی، واحد قزوین

منوچهر امیدواری

دانشیار گروه مهندسی ایمنی ، دانشکده صنایع و مکانیک، دانشگاه ازاد اسلامی، واحد قزوین

آزاده نکوئی اصفهانی

دانشیار گروه مهندسی ایمنی ، دانشکده صنایع و مکانیک، دانشگاه ازاد اسلامی، واحد قزوین

چکیده

مساله و مشکل: امروزه در بسیاری از صنایع نفتی و پتروشیمی به علت وجود مواد شیمیایی و واحدهای عملیاتی پر خطر،احتمال وقوع حوادث فرایندی همانند نشت مواد سمی ،آتش سوزی و انفجار بسیار بالا است. مدلسازی پیامد حوادثفرایندی برای به دست آوردن شناخت صحیحی از پیامدهای حادثه و به حداقل رساندن آسیب به افراد و دارایی ها از اهمیتویژه ای برخوردار میباشد.هدف کاربردی: تعیین و ارزیابی پیامد حوادث فرایندی و ارائه یک طرح واکنش در شرایط اضطراری در مخزن کروی بوتن -1در یک صنعت پتروشیمیروش کار: ابتدا با استفاده روش مطالعه خطر و قابلیت عملیات (HAZOP) [1] خطرات احتمالی مخزن بوتن -1 شناسایی و پیامدهای آن مشخص شد و سپس پیامدهایی که منتج به آتش سوزی یا انفجاربه عنوان بدترین پیامدها میشد انتخاب شدند.تعداد 20 سناریو با احتساب شرایط مخزن پر و نیمه پر و وضعیت آب و هوایی نیمسال اول و دوم جهت مدلسازی به نرم افزارPHAST داده شد. نتایج حاصل از مدلسازی جهت تعیین حریم های ایمن و محدوده خطر و ارائه طرح واکنش در شرایطاضطراری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: در مدلسازی بدترین سناریو ممکن به صورت پارگی فاجعه بار مخزن پر، نتایج بعدی به دست آمد: قطر توپ آتشدر هر دو نیمسال 389 متر بود و شدت تشعشع آن از بدنه مخزن تا 233 متری با احتمال 99 درصد موجب مرگ افراد و تافاصله 1190 متری حداقل موجب سوختگی درجه یک میشود. افزایش فشار در انفجار بدون تاخیر، تا فاصله 2160 متریحداقل موجب آسیب جزئی به ساختمانها و حداکثر موجب مرگ و تخریب ساختمانها در کمتر از 314 متری میشود. درانفجار با تاخیر نیمسال دوم میزان این اعداد به ترتیب برابر 2836 متر و 1222 متر است که پیامد بسیار مهیب تری را نشانمیدهد. اعداد ذکر شده تقریبا تمامی ساختمانهای مورد مطالعه و محل های تجمع امن مجتمع را پوشش میدهد. با استفادهاز نتایج حاصل از مدلسازی پیامد حوادث فرایندی مخزن کروی بوتن -1 و ارزیابی اثرات آنها میتوان پیامدهای حریق و انفجار بر پرسنل، ساختمان ها و تجهیزات را مشخص و بر اساس آنها اقدامات کنترلی پیشگیرانه یا اصلاحی را تعریف و اجرا نمود.همچنین با طراحی مناسب یا جانمایی مجدد مخازن کروی، نصب دیوارهای آب بند [2] و دیوارهای آتش [3]، تعیین محدودههای خطر و حریم های ایمن، جانمایی مجدد محل های تجمع امن [4] و محل کار و استراحت پرسنل (صنعتی و اداری)،تجهیزات و تاسیسات مجاور، اثرات و پیامدها را کاهش داد و نسبت به تدوین طرح ها و دستورالعمل های واکنش در شرایطاضطراری اقدام نمود.

کلیدواژه ها

ارزیابی پیامد، انفجار، بوتن -1، مخزن، پتروشیمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.