اندازه گیری، ارزیابی و طراحی روشنایی عمومی سالن تولید یکی از صنایع نساجی ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: یازدهمین همایش سراسری بهداشت و ایمنی کار
  • کد COI اختصاصی: NCOHS11_111
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 979
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز کاکائی

کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس

راضیه جانی زاده

کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس

الهام یحیائی

کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس

عاطفه محمدی نژاد

کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

زمینه و هدف: از منظر کارگران، روشنایی ضعیف در محل کارمی تواند منجر به مشکلاتی از قبیل فشار چشم، خستگی،سردرد، استرس و وقوع حوادث شغلی شود. از سوی دیگر، نور بیش از حد نیز می تواند باشد باعث مشکلات ایمنی و بهداشتیمانند خیرگی سردرد و استرس گردد. روشنایی نامطلوب محیط کار می تواند در نهایت منجر به افزایش زمان تلف شده کاریبه دلیل حادثه و جراحت، افزایش غیبت از کار و کاهش بازدهی و بهره وری کارکنان شود. هدف از این مطالعه اندازه گیری وطراحی روشنایی عمومی در سالن تولید یکی از صنایع نساجی است.مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی در سالن تولید واحد ریسندگی در یک صنعت نساجی صورت گرفت. ابعاد این سالن50*120 متر، ارتفاع آن 6 متر بوده و روشنایی مصنوعی آن شامل 16 ردیف 36 تایی لامپ فلورسنت معمولی و 5 ردیف 10 تایی لامپ فلورسنت فشرده بود. میزان شدت روشنایی عمومی بر اساس روش شبکه ای و در مرکز ایستگاه های اندازهگیری با استفاده از نورسنج TES 1332 A و در ارتفاع متوسط سطح کار یعنی 100 سانتی متری از سطح زمین انجام شد.داده ها با استفاده از نرم افزار Excel مورد ارزیابی قرار گرفت.یافته ها: نتایج این بررسی نشان داد که میانگین روشنایی عمومی سالن تولید برابر با 147.47 لوکس با نحراف معیار 32.77است. محاسبات حاکی از آن بود که سالن نیازمند طراحی مجدد است. بر اساس طراحی انجام شده تعداد 596 چراغ از نوعفلوئورسنت فشرده پیشنهاد شد. همچنین در طراحی انجام شده فاصله چراغ ها در عرض بنا 3.12 متر و فاصله چراغ ها درطول بنا 3.15 متر، فاصله چراغ تا دیوار در طول هر ردیف 1.57 متر و فاصله چراغ تا دیوار در ردیف های مجاور دیوار 1.56متر تخمین زده شد.نتیجه گیری: با توجه به این امر که 25.17٪ از لامپ ها سوخته بود و سالن تولید این کارخانه از نور خورشید بهره مند نبودهو منابع روشنایی طبیعی ندارد، میزان شدت روشنایی عمومی سالن ناکافی است. بنابر این ضروری است از طریق تمیز کردنبه موقع لامپ ها و چراغ ها، بهره گیری بیشتر از نور طبیعی افزایش سطح پنجره ها، تمیز کردن کف سالن و سطوح دیوارها وسقف و استفاده از رنگ های مناسب برای کف، سقف و دیوارها، اصلاح چیدمان چراغ ها و تعویض به موقع لامپ های سوختهروشنایی مطلوب حاصل شود.

کلیدواژه ها

صنعت نساجی، روشنایی، سالن تولید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.