راه های پرورش تفکر انتقادی در دانش آموزان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین همایش ملی مدرسه فردا
  • کد COI اختصاصی: FSCHOOL01_157
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 859
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریده حاجی حسینلو

دانشجوی کارشناسی علوم تربیتی گرایش آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان مرکزشهید مطهری خوی

قهرمان مددلو

عضو هیئت علمی گروه علوم تربیتی ،دانشگاه فرهنگیان استان آذربایجان غربی ، مرکز خوی

نفیسه فتحی کوزه گران

کارشناس دانشگاه فرهنگیان استان آذربایجان غربی،مرکز خوی

چکیده

هدف این تحقیق بررسی اهمیت و راههای پرورش تفکر انتقادی در دانش آموزان است. از اهداف اساسی تعلیم و تربیت در سطحجهانی نیز ایجاد تفکر انتقادی است . بنابراین برای آنکه در آینده افرادی توانمند و دارای آزادی اندیشه و خلاق داشته باشیم باید آنهارا از همان کودکی پرورش دهیم. بنابراین مدارس باید به جای انتقال معلومات و ایجاد محیط های خشک انضباطی که فقط باز تولیددانش را می طلبد، شرایطی را فراهم کنند تا دانش آموزان در تلاش ذهنی برای حل مسائل (تفکر) بتوانند درباره صحت و اعتبار وارزش اطلاعات و استدلال های ارائه شده داوری کرده و حقایق را از عقاید و سفسطه در استدلال را تشخیص دهند تا قادر به گرفتنتصمیم های منطقی (تفکر انتقادی) باشند. به خصوص در عصر حاضر که با انبوهی از اطلاعات گمراه کننده، تبلیغات تجاری و ... روبهرو هستیم. این مقاله به شیوه مروری طراحی و تنطیم شده و برای جمع آوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و مرور مقالات وسایت های مربوطه استفاده شده است. نتایج مطالعه کتب و مرور تحقیقات پیشین نشان می دهد که پرورش تفکر انتقادی از ضروریاتتربیت امروزی است .مربیان باید از طریق طرح پرسش و پایه گذاری تفکر ، آموزش حل مساله ، استفاده از منابع معتبر ، انجامکارهای جمعی و تشکیل گروه های همتراز می توان تفکر انتقادی را ایجاد کرد . در پرورش تفکر انتقادی محتوا و فرایند باید با همدر نظر گرفته شوند و تنها به انتقال پاره ای از اطلاعات در کتب درسی یا توسط معلم بسنده نشود. استفاده از منابع متنوع و تنظیمکتب درسی بطور غنی می تواند به پرورش تفکر انتقادی دانش آموزان کمک نموده و زمینه رشد جامعه انسانی را فراهم آورد.

کلیدواژه ها

تفکر، تفکر انتقادی، مهارت های تفکر انتقادی، موانع تفکر انتقادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.