تاثیر سقوط داعش بر جایگاه منطقه ای جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی علوم سیاسی، روابط بین الملل و تحول
  • کد COI اختصاصی: PSTCONF03_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 640
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر ستوده

دکتری تخصصی روابط بین الملل، گروه علوم سیاسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

ایران و عربستان طی چهار دهه گذشته درگیر رقابت منطقه ای با یکدیگر بوده اند. یکی از رخدادهایی که بر این رقابت تاثیرجدی گذاشت ظهور داعش در عراق و سوریه بود. به نحوی که کنش این دو بازیگر را به سمت خصومت علنی سوق داد. بنابراین پژوهش حاضر در پی پاسخ به این سوال بوده که پایان یافتن حیات سیاسی این گروه چه تاثیری بر جایگاه منطقه ای ایران و عربستان گذاشت فرضیه پژوهش این است که با افول داعش نفوذ و جایگاه منطقه ای ایران افزایش و جایگاه منطقه ای عربستان به عنوان حامی اصلی این گروه کاهش یافته است. یافتهای پژوهش نشان داد که اولا0 با بر هم خوردن موازنه قدرت در خاورمیانه با شکست داعش رقابت ایران و عربستان در یمن و سایر کشورها تشدید شده است. ثانیا0 نظم منطقه ای ترسیم شده توسط آمریکا دچار تغییر شده است. ثالثا0 دو کشور هویت ترسیم شده از یکدیگر را بر اساس ساختارهای مادی و معنایی جدید به شکل خصومت آمیز بازترسیم کرده اند. برای انجام پژوهش از روش توصیفی-تحلیلی با تکیه بر نظریه سازه انگاری استفاده شده است. منابع لازم نیز به شیوه کتابخانه ای گردآوری گردیده است.

کلیدواژه ها

جمهوری اسلامی ایران، عربستان، هویت، خاورمیانه، داعش، نظم منطقه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.