بررسی عملکرد آبپایه در کاهش آبشستگی اطراف تک پایه و پایه های دوتایی عمود بر مسیر جریان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: پژوهش های حفاظت آب و خاک، دوره: 21، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSC-21-6_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 356
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نشاط موحدی

دانش آموخته ی کارشناسی ارشد سازه های آبی

امیر احمد دهقانی

دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

عبدالرضا ظهیری

استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

محمد جواد اعرابی

کارشناس ارشد مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

وقوع آبشستگی موضعی اطراف پایه های پل یکی از دلایل اصلی تخریب آنها است. بنابراین پیش بینی عمق آبشستگی و ارایه راهکارهایی جهت کنترل و کاهش آن ضروری است. یکی از روش هایی که اخیرا مورد توجه پژوهش گران قرار گرفته است، استفاده از آبپایه در پایین دست پایه های پل می باشد. در این تحقیق به بررسی آزمایشگاهی تاثیر استفاده از آبپایه در کنترل آبشستگی اطراف پایه های تکی و دوتایی عمود بر مسیر جریان در شرایط آب زلال پرداخته شد. آبپایه هم تراز با بستر رسوبی و در دو فاصله در پائین دست تک پایه و پایه های دوتائی عمود بر مسیر جریان با فواصل مختلف بین پایه ها (یک و دو برابر قطر پایه) مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد در هر دو حالت تک پایه و پایه های دوتایی عمود بر مسیر جریان، هنگامی که آبپایه به پایه چسبیده است، حداکثر کارائی آبپایه حاصل می شود؛ بطوری که عمق آبشستگی جلوی پایه در تک پایه 6/29 درصد و در پایه های دوتایی با فواصل دو برابر قطر پایه 34 درصد کاهش می یابد. همچنین محل حداکثر عمق آبشستگی در تک پایه در جلوی پایه رخ می دهد اما در پایه های دوتایی به پائین دست منتقل می گردد.

کلیدواژه ها

آبپایه, آبشستگی, پایه پل, پایه های دوتایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.