بررسی اثر تغییر اقلیم بر مقدار نیاز خالص آبیاری محصولات عمده ی دشت همدان- بهار با استفاده از نتایج مدل ریزمقیاس LARS-WG

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهش های حفاظت آب و خاک، دوره: 22، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSC-22-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 446
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا اخوان

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

محمد قبائی سوق

۱دانشجوی دکتری گروه مهندسی آب، دانشگاه بوعلی سینا همدان، ایران

ابوالفضل مساعدی

۳استاد دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

چکیده

تغییر اقلیم و اثرات آن بر منابع آب یکی از مهم ترین چالش های فراروی بشر در قرن حاضر و آینده می باشد. در این تحقیق اثر این پدیده بر مقدار نیاز خالص آبیاری محصولات عمده ی دشت همدان- بهار )گندم، جو، سیب زمینی، چغندرقند، ذرت دانه ای و علوفه ای، نخود و پیاز( در سه دهه ی آتی بررسی شده است. بدین منظور ابتدا توانائی مدل LARS-WG5 برای شبیه سازی متغیرهای اقلیمی دمای حداقل و حداکثر، تابش خورشیدی و بارش ایستگاه سینوپتیک همدان در دوره ی پایه (2010-1981) بررسی و تایید گردید. در مرحله بعد، با استفاده از داده های مدل HadCM3، مقادیر آن ها در دوره ی 2040-2011 بر پایه ی سناریوهای A1B، A2 و B1 شبیه سازی شدند. پس از آن، مقدار نیاز خالص آبیاری محصولات اصلی در مقیاس ماهانه برای دوره ی پایه و سه دهه ی آینده برآورد شد. بر اساس نتایج پیش بینی مدل LARS-WG5 در سه دهه ی آتی نسبت به دوره ی پایه طبق سناریوهای A1B، A2 و B1 دما به ترتیب 77/0، 88/0 و 78/0 درجه ی سانتی گراد و میانگین بارش سالانه به ترتیب 1/2، 9/5 و 2/10 درصد افزایش می یابند. نتایج نشان می دهد که میانگین بارش ماه های اکتبر، دسامبر و فوریه در هر سه سناریو افزایش و میانگین بارش ماه های مارس، آوریل و مه در سناریوهای A2 و B1 کاهش خواهد یافت. هم چنین، محتمل است مجموع مقدار نیاز خالص آبیاری محصولات بررسی شده دشت همدان- بهار طی 30 سال آینده بر اساس سناریوهای مختلف نسبت به دوره ی پایه بین 6/2 تا 2/28 میلی متر افزایش یابد.

کلیدواژه ها

سناریوهای تغییر اقلیم, مدل LARS-WG5, نیاز خالص آبیاری, دشت همدان- بهار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.