اعتباریابی و پایایی سنجی فهرست اجبارها، وسواس ها و تکانه های آسیب پذیری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی بالینی، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPSM-9-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ارزو لشکری باویل علیائی

دانشجوی دکتری روانشناسی بالینی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

عباس بخشی پور رودسری

استاد، گروه روانشناسی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

مقدمه: فهرست اجبارها، وسواس­ها و تکانه­های آسیب­پذیری، یک پرسشنامه خودگزارشی 47 ماده­ای است که برای سنجش اختلال وسواسی- اجباری تهیه شده­ است. این پرسشنامه از پنج خرده ­مقیاس مناسک اجباری، وارسی وسواسی، تمیزی وسواسی، تکانه­های آسیب­پذیری و احتکار تشکیل شده است. هدف از مطالعه حاضر، استخراج ویژگی های روانسنجی و ساختار عاملی نسخه فارسی فهرست اجبارها، وسواس­ها و تکانه­های آسیب­پذیری بود. روش: فهرست اجبارها توسط 277 (136 مرد، 141 زن) نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز که به روش نمونه­گیری تصادفی خوشه­ای انتخاب شدند، تکمیل شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش همسانی درونی محاسبه شد. برای به دست آوردن اعتبار همگرا نیز از پرسشنامه­های وسواس فکری- عملی مادزلی و پرسشنامه تجدید نظر شده وسواس- اجباری استفاده شد. یافته ­ها: نتایج حاصل از محاسبه پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، بالاتر از 70/0 بودند. تحلیل عاملی اکتشافی نیز نشان داد که راه­ حل چهار عاملی از برازش مناسب­تری برخوردار است که عامل­های آن عبارتند از: وارسی وسواسی، تمیزی وسواسی، تکانه­های آسیب­پذیری و احتکار. در این پژوهش ماده­های عامل مناسک اجباری بر روی عامل تمیزی بار گرفتند. همچنین تحلیل عاملی تاییدی نیز برازش خوب مدل چهارعاملی را نشان داد.  نتیجه­ گیری: براساس نتایج این پژوهش، می­توان نتیجه گرفت که فهرست اجبارها، وسواس­ها و تکانه­های آسیب پذیری از پایایی و اعتبار مناسب برخوردار است.

کلیدواژه ها

فهرست اجبارها, وسواس ها و تکانه های آسیب پذیری, پایایی, روایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.