مقایسه سیستم های مغزی – رفتاری، اضطراب وجودی و عواطف مثبت و منفی میان نمونه های غیربالینی افراد دارای صفات شخصیتی خودشیفته و مرزی با افراد عادی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی بالینی، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPSM-10-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 548
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی دهقان

دانشجوی دکتری روانشناسی سلامت دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

مهناز شاهقلیان

استادیار، گروه روانشناسی دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

علی رسولی

دانشجوی دکتری روانشناسی سلامت دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف مقایسه سیستم­های مغزی- رفتاری، اضطراب وجودی و عواطف مثبت و منفی در نمونه­های غیربالینی افراد دارای صفات خودشیفته و مرزی با افراد عادی انجام شد. روش: با استفاده از یک طرح علی-مقایسه ای از میان 200 نفر از افراد در دامنه­ی سنی 18 تا 30 سال شهر تهران بر اساس نمره خودشیفتگی و مرزی، 90 شرکت­کننده (30 نفر مرزی، 30 نفر خودشیفته و 30 نفر عادی) انتخاب شدند. داده­ها با استفاده از مقیاس تجربه مثبت و منفی، مقیاس مهارت­های ارتباطی، مقیاس شخصیت خودشیفته، مقیاس سیستم­های بازداری/ فعال­ساز رفتاری، و مقیاس اضطراب وجودی گردآوری و با روش تجزیه و تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شدند. یافته ها: طبق نتایج، عاطفه مثبت در گروه­ عادی به صورت معناداری بیشتر از گروه مرزی بود اما بین گروه مرزی و خودشیفته تفاوتی دیده نشد. از نظر عاطفه منفی و اضطراب وجودی بین گروه­های عادی و خودشیفته تفاوتی دیده نشد. اما میانگین عاطفه منفی و اضطراب وجودی گروه مرزی از هر دو گروه عادی و خودشیفته به صورت معناداری بالاتر بود. از نظر سطح حساسیت سیستم بازداری و سیستم فعال­ساز تفاوتی بین هیچ یک از گروه­ها دیده نشد. نتیجه گیری: در مجموع، بالاتر بودن عاطفه منفی و اضطراب وجودی را می­توان از جمله موارد تمایز افراد مرزی از افراد خودشیفته و عادی در نظر گرفت، و این یافته ممکن است دارای دلالت­های درمانی و آموزشی مهمی برای متخصصان بالینی باشد.  

کلیدواژه ها

سیستم مغزی - رفتاری, اضطراب وجودی, عواطف, خودشیفته, مرزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.