تاثیر بسته بندی نانو سیلیکات و پلی اتیلن بر ویژگی های کیفی و ماندگاری میوه خرمالو (Diospyros kaki Thunb)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 48، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-48-1_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 441
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه نصر

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

ولی ربیعی

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

فرهنگ رضوی

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

اورنگ خادمی

استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه شاهد تهران

چکیده

عمر کوتاه و حساسیت به سرمازدگی بزرگ ترین مشکل پس از برداشت رقم های خرمالو است. از جمله تیمارهای موثر در افزایش ماندگاری پس از برداشت میوه­ها استفاده از فناوری نانو است. در این پژوهش تاثیر به کارگیری ظرف های نانو سیلیکات، ظرف های پلی­اتیلن معمولی و بدون بسته­­بندی (شاهد) بر حفظ خواص کیفی میوه خرمالو رقم کرج در چهل روز انبارداری آن در دمای 1 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد بررسی شد. در مدت­های 20 و 40 روز میوه­ها از انبار سرد خارج و پس از سه روز نگهداری در دمای معمولی به عنوان عمر قفسه­ای ویژگی­هایی همانند شاخص سرمازدگی، درصد کاهش وزن، سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول­ کل، اسید قابل عیارسنجی (تیتراسیون)، میزان آسکوربیک اسید، محتوای تانن محلول، کاروتنوئید کل، فلاونوئید کل و فعالیت پاداکسندگی (آنتی­اکسیدانی) کل اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد، بسته­بندی نانو در هر دو مدت انبارداری در مقایسه با ظرف های پلی اتیلن معمولی و شاهد موجب حفظ بهتر خواص کیفی، میزان آسکوربیک اسید، میزان تانن محلول، فلاونوئید کل و فعالیت پاداکسندگی میوه در دوره انبارداری شد. همچنین میوه های خرمالوی بسته بندی شده با نانو سیلیکات کمترین شاخص سرمازدگی (01/0 درصد)، کاهش وزن (32/1 درصد) و بیشترین میزان سفتی (33/5 نیوتن بر سانتی­مترمربع) را داشتند. بنابراین استفاده از ظرف های حاوی نانو ذرات در افزایش ماندگاری پس از برداشت و حفظ کیفیت میوه خرمالو موثرتر بوده است.

کلیدواژه ها

پاداکسنده کل, تانن محلول, خرمالو (Diospyros kaki Thunb), فلاونوئید, نانوکمپوزیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.