بهبود جذب عناصر غذایی، شاخص های رشد و عملکرد دو توده خیار بومی آذربایجان شرقی از طریق پایه های پیوندی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 49، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-49-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ادریس حاج علی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

صاحبعلی بلندنظر

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

جابر پناهنده

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

به منظور بررسی تاثیر پیوند خیار روی پایه­های­ تجاری­ کدو آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی شامل هشت تیمار با سه تکرار به صورت مزرعه­ای در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سال 1394 انجام شد. دو توده خیار بومی آذربایجان شرقی ( به ترتیب باسمنج و گونی) و یک رقم تجاری (ماهان) روی دو پایه تجاری کدو (به ترتیب شینتوزا و روت­پاور) پیوند شدند. تیمارهای آزمایش شامل ترکیب­های پیوندی باسمنج/ شینتوزا، باسمنج/ روت­پاور، گونی/ شینتوزا، گونی/ روت­پاور و ماهان/ روت­پاور و خیارهای بدون پیوندی باسمنج، گونی و ماهان بودند. گیاهان با استفاده از روش نیمانیم تک لپه ای پیوند شدند. نتایج نشان داد، پایه­ها تاثیر معنی­دار مثبتی روی شاخص های رویشی شامل سطح برگ، شاخص سبزینه (­کلروفیل)، طول ساقه، وزن خشک اندام های هوایی، شمار میوه و عملکرد میوه در تک بوته داشتند. بیشترین غلظت نیتروژن برگ در ترکیب پیوندی ماهان/ روت­پاور  و کمترین آن در خیار باسمنج مشاهده شد. بیشترین غلظت پتاسیم و فسفر اندام های هوایی در ترکیب پیوندی ماهان/ روت­پاور و کمترین غلظت پتاسیم و فسفر اندام های هوایی در خیار باسمنج مشاهده شد. بیشترین غلظت نیترات برگ در خیار باسمنج و کمترین در ترکیب پیوندی ماهان/ روت­پاور دیده شد. بیشترین غلظت ساکارز برگ  و قند کل برگ در ترکیب پیوندی ماهان/ روت­پاور مشاهده شد. در ترکیب­های پیوندی تاثیر پایه­ها روی غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم اندام های هوایی و شاخص­های عملکرد در بیشتر صفات همسان بود. پایه­های شینتوزا و روت­پاور به دلیل افزایش غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم اندام های هوایی موجب بهبود عملکرد و شاخص­های رشد شدند.

کلیدواژه ها

پایه های تجاری کدو, پیوند خیار, پیوند نیمانیم تک لپه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.