اثر آسکوربات کلسیم بر سفتی بافت میوه، فعالیت آنزیم های تجزیه کننده دیواره سلولی و کیفیت پس از برداشت گوجه فرنگی رقم ریو گرند

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 49، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-49-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 369
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه زارع

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

محمد سیاری

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

در این پژوهش، تاثیر نمک آسکوربات­کلسیم بر انبارمانی میوه گوجه فرنگی (برداشت­شده در مرحله شکست رنگی)، طی 40 روز، مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور زمان انبارمانی در 4 سطح و تیمار آسکوربات­کلسیم، در 3 سطح (غلظت های صفر، 25/0 و 5/0 درصد) و 3 تکرار به اجرا درآمد. میوه ها به­مدت 10 دقیقه در غلظت های مذکور غوطه ور شده و پس از خشک­شدن، به سردخانه با دمای 2±13 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 5±90% انتقال یافته و در دوره­های 10، 20، 30 و 40 روز نگهداری در سردخانه، میزان سفتی، اسیدیته قابل­تیتراسیون، مواد جامد­محلول، pH، کاروتنوئید­ها، ویتامین­ث، کاهش وزن، فعالیت آنزیم های پلی گالاکتروناز و پکتین متیل استراز، میزان کلسیم و شاخص های l*،  a* رنگ، اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که طی انبارمانی، سفتی میوه در غلظت 5/0 درصد آسکوربات­کلسیم، کاهش کمتری (13 درصد) نسبت به میوه های شاهد نشان داد و غلظت­های 25/0 و 5/0 درصد این ترکیب، میزان کلسیم را به­ترتیب 20 و 23 درصد نسبت به میوه­های شاهد، افزایش دادند. همچنین، شاخص رنگ L* در هر دو غلظت آسکوربات­کلسیم 3 درصد و فعالیت آنزیم پکتین متیل استراز 29 درصد نسبت به شاهد، کاهش داشت. مواد جامد­محلول، اسیدیته قابل­تیتراسیون، pH، ویتامین­ث، میزان کارتنوئید­ها، کاهش وزن، فعالیت آنزیم پلی گالاکتروناز و شاخص های رنگ a*، b* و کروما تحت تاثیر آسکوربات کلسیم قرار نگرفت و زمان انبارمانی بر تمام صفات مورد بررسی، به جز اسیدیته قابل تیتراسیون، موثر واقع شد. نتایج این تحقیق نشان داد که آسکوربات­کلسیم، توانایی حفظ سفتی و کیفیت میوه گوجه فرنگی را با افزایش میزان کلسیم میوه و کاهش فعالیت آنزیم پکتین متیل استراز، طی انبارمانی، دارد و می­توان از آن جهت حفظ کیفیت میوه گوجه­فرنگی در دوره پس از برداشت بهره برد. 

کلیدواژه ها

سفتی بافت میوه, کیفیت پس از برداشت, فعالیت آنزیمی, مرحله شکست رنگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.