علوم انسانی در ایران و راه های ارتقاء آن

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: کنگره ملی علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: SOCIALSCIENCECONF01_140
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1341
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی خورسندی طاسکوه

پژوهشگر و مدیر گروه توسعه علوم انسانی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتم

چکیده

درهرجامعه ای، مرتبه و اعتبارعلوم انسانی به میزانی است که آن جامعه برای انسان و ح یات جمعی قائل است.از یکسو،علوم انسانی از منظر تاریخی و فلسفی، نظیر بسیاری از حوزه های دیگر دانش، در متون و ادبیات گذشته ونزد قدما و پیشینان ما از وج هه واعتباری خاص برخوردار بوده است؛ به دیگر سخن، رویکردهای حکیمانه و فیلسوفانه به زندگی انسان و ابعاد و مسائل آن در این قلمرو دارای سابقه ای کهن است؛لیکن از منظر علم روش شناسی و رویکردهای علمی و تجربی به واقعیت ها و پدیده ها و نیز شاخص های یک مطالعه روشمند و ساخت مند، همچون بررسی و مشاهده، گردآوری و طبقه بندی داده ها، توصیف و تحلیل پدیده هاو نیز تبیین نظریه ها و الگوها، علوم انسانی در ایران حوزه ای بالنسبه جوان قلمداد می شود.از سوی دیگر، علوم انسانی در ایران در قیاس و تطبیق با سایر حوزه های علم و دانش، شرایط دشوار و پرچالشی را سپری کرده است. اگرچه مصادیق بسیاری از مسائل و چالش های دهه های دور علوم انسانی در ایران بسیار کمرنگ هستند ،در شرایط کنونی با مسائل و چالش های خاص درونی، هنجاری و محیطی زمانه روبر واست که در این مقاله به بخشی از آنها اشاره خواهد ش د. این مقاله پژوهشی در صدد است ،ضمن درآمدی بر علوم انسانی در ایران و بیان عمده ترین مسائل و چالش های علوم انسانی در دو دهه اخیر، دلایل و ریشه های توسعه نیافتگی علوم انسانی و در نهایت شیوه های رشد و تعالی آن را برشمارد . روش این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ گردآوری داده، توصیفی است . جامعه آماری این پژوهش استادان، پژوهشگران و صاحب نظران مرجع و شناخته شده علوم انسانی ه ستند. روش نمونه گیری، ترکیبی از نمونه گیری هدفمند 1 و نمونه گیری زنجیره ای 2 بوده است

کلیدواژه ها

علوم انسانی، علوم انسانی در ایران، ریشه های توسعه نیافتگی، مسائل علوم انسانی، شیوه های اعتباربخشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.