اثر متغیرهای کلان اقتصادی و قدرت بازاری بر سپرده های بانکی در ایران (رهیافت میانگین گیری بیزین در داده های تابلویی)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مهندسی مالی و مدیریت اوراق بهادار، دوره: 10، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_FEJ-10-41_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 508
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه شکیبا

دانشجوی دکتری اقتصاد،دانشکده اقتصادوحسابداری،واحدتهران مرکزی،دانشگاه آزاداسلامی،تهران،ایران

علیرضا دقیقی اصلی

گروه اقتصاد، دانشکده اقتصادوحسابداری، واحدتهران مرکزی، دانشگاه آزاداسلامی، تهران،ایران

مرجان دامن کشیده

گروه اقتصاد ، دانشکده اقتصاد و حسابداری، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران ، ایران.

مجید فشاری

گروه اقتصاد امور عمومی، دانشکده اقتصاد، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

چکیده

قدرت بازاری بیانگر میزان رقابت در بازار بوده و بیان می­ کند چگونه بنگاه­ ها در بازار بر قیمت تاثیر می­ گذارند علاوه بر این، بررسی تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی و قدرت بازاری بر میزان سپرده­ های بانکی در سال­ های اخیر مورد توجه اقتصاددانان پولی قرار گرفته و بخش عمده ­ای از مطالعات تجربی را در سال­های اخیر به خود اختصاص داده است. لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی و قدرت بازاری بر سپرده­ های بانکی در ایران طی سال­ های 1395-1385 می ­باشد. برای این منظور با بهر ه­گیری الگوی برسناهان-لاو در چارچوب روش میانگی ن­گیری بیزین برای 18 بانک دولتی و خصوصی در گام اول قدرت بازاری محاسبه شده و سپس متغیرهای کلان اقتصادی موثر بر حجم سپرده­ های بانک­ ها شناسایی می­ شود. پس از شناسایی متغیرها، در ادامه تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی شناسایی شده به همراه قدرت بازاری بر میزان سپرده­ های بانک­ های خصوصی و دولتی ارزیابی شده است. نتایج تخمین مدل بیانگر این است که برای 18 بانک فعال در صنعت بانکداری میزان قدرت بازاری برابر با 58/0 بوده که بنا بر آن شرایط انحصار چندجانبه قابل تصور است. همچنین متغیرهای نرخ سود سپرده ­ها، مقدار وقفه­ دار حجم سپرده، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی حقیقی و اثر متقاطع آن با نرخ سود سپرده تاثیر مثبت و حجم نقدینگی دارای میانگین وزنی پسین منفی بر میزان سپرده ­های بانک­ های خصوصی و دولتی ایران دارند. از این رو پیشنهاد می­شود سیاست گذاران پولی و بانکی با افزایش قدرت بازاری و ارتقای ظرفیت تولید و رشد اقتصادی و افزایش سود سپرده ­ها به همراه کنترل حجم نقدینگی زمینه افزایش میزان سپرده­ ها را فراهم نمایند.

کلیدواژه ها

قدرت بازاری, متغیرهای کلان اقتصادی, بانک های خصوصی و دولتی, رهیافت میانگین گیری بیزین در داده های تابلویی. طبقه بندی JEL: C23؛ E17

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.