حل معادلات دیفرانسیل معمولی در مسائل مهندسی با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی NN و الگوریتم بهینه سازی اجتماع ذرات PSO

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی محاسبات نرم
  • کد COI اختصاصی: CSCG03_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی بابایی

استادیار گروه مهندسی عمران، دانشگاه بناب؛

سمیه ملایی

استادیار گروه مهندسی عمران، دانشگاه بناب؛

چکیده

هدف این تحقیق ارائه روشی ساده وموثر برای حل عددی معادلات دیفرانسیل معمولی مطرح در زمینه های مهندسی است. رویکرد اصلی حل معادله در فرم صریح آن است به طوری که نیازی به ساده سازی اولیه درساختار معادله دیفرانسیل نباشد. چالش اصلی نحوه ی بیان و چگونگی مدل سازی یک مساله معادله دیفرانسیلی در قالب ساختاری شبکه های عصبی و بهینه سازی است به طوری که قابل طرح و حل با ابزارهای هوش مصنوعی گردد. متعاقبا، در اینجا یک استراتژی راهبردی و ساده و در عین حال موثر برای حل این مساله ارائه شده است. در این راهکار، ابتدا از دامنه حل معادله دیفرانسیلی افراز شده و از آن به صورت نقطه ای نمونه گیری شده و به کمک عملیات عددی مانند درون یابی و مشتق گیری عددی مقدار مانده ی معادله دیفرانسیل در نقاط افراز برای مجموعه مقادیر مختلفی از تابع جواب محاسبه شده است. سپس یک شبکه عصبی پس انتشار برای مدل سازی و جایگزینی این معادله دیفرانسیل تربیت شده است. در اینجا، معادله دیفرانسیل خیزالاستیک تیر با این شبکه عصبی جایگزین شده و شبکه برای مینیم یابی مجموع خطای ناشی از مانده ی راه حل های احتمالی با الگوریتم فراکاوشی اجتماع ذرات (PSO) مورد جستجو بررسی قرار می گیرد. از مزایای روش ارائه شده سهولت اعمال شرایط مرزی اولیه در آن و عدم محدودیت ساختار کلی روش است بطوری که استفاده از روش های دیگر بهینه سازی و شبکه های عصبی قوی تر با معماری های متفاوت تر برای ارتقای قدرت و دقت آن، امکان دارد. در این مقاله مراحل مدون و گام به گام حل معادله خیز تیربرنولی با شبکه عصبی و PSO ارائه شد و دقت آن در قالب یک مثال مورد ارزیابی قرارگرفته و کارایی آن نشان داده شد.

کلیدواژه ها

معادله دیفرانسیل معمولی، تغییرشکل الاستیک تیرها: شبکه عصبی مصنوعی: بهینه سازی، الگوریتم اجتماع ذرات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.